Bildar riksförening för vykortssamlare

Nu bjuder förbundet in till bildandet av en riksförening för vykortssamlare.
Intresset för vykortssamlandet sköt ordentlig fart på 90-talet och gissningsvis finns det i dag lika många vykortssamlare som frimärkssamlare. Många är både ock.

– Sveriges Filatelistförbund har sedan flera år tillbaka även arbetat för vykortssamlarna, då vi vet att många frimärkssamlare även samlar på vykort. Bland annat har en vykortsklass införts vid utställningar med ett eget reglemente, vi har haft utbildningar i vykortssamlandet, givit ut några böcker om att samla vykort, samt artiklar om vykort i Filatelisten, säger förbundsordförande Bengt-Göran Österdahl.

Vykortsklassen har funnits i många år på utställningar och 2009 hölls den första jurybedömda renodlade vykortsutställningen, i Jönköping. Vid varje frimärksutställning numera finns det många exponat i vykortsklassen. Det visas även i övrigt mycket vykort vid föreningsmöten, på Frimärkes Dag och i andra sammanhang.

Ser man på intresset vid frimärks- och vykortsmässor är det lätt att konstatera: vykortslådorna är högprioriterade.

De allra flesta samlar utan att ställa ut men många vill lära sig mer och det är här förbundet kommer in:

– Ja, nästa steg är nu att bilda en riksförening för vykortssamlare, på samma sätt som vi har riksföreningar för till exempel motivsamlare, häftessamlare och hembygdssamlare. Varje riksförening är fristående från förbundet på samma sätt som en vanlig frimärks- och/eller vykortsförening, med egen stadga, vald styrelse och ekonomi. Riksföreningen väljer själv om dess medlemmar även ska vara med i förbundet. De flesta riksföreningar ger även ut ett medlemsblad, berättar Bengt-Göran.

Flera föreningar i landet har ändrat sina namn ”filatelistförening” eller liknande till ofta frimärks- och vykortsklubb eller i den stilen. På det sättet visar man att man har en verksamhet även för vykortssamlare.

Han säger förbundet avser att stödja bildandet av en riksförening på ett eller annat sätt.

Den som är intresserad av att ingå i en riksförening för vykortssamlare bör kontakta vår kanslichef Per Bunnstad på kansliet i Skillingaryd 0370–70566, info@sff.nu eller Bengt-Göran Österdahl: bgos@telia.com.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Peter Pluntky skriver:

    Samlar Stockholm med omnejd, cyklar på vykort och udda kort (mekaniska etc.) Blir gärna medlem förening för vykortssamlare.