Vänskapens ljus på årets första frimärken

Frimärksåret i Finland inleds på onsdag den 24 januari med flera frimärksserier

De förtrollande alla hjärtans dag-frimärkena har designats av Leena Raappana-Luiro från Rovaniemi, till utrikes fixvärdemärkena har valts turisternas favoriter i Lappland, norrsken och ren, och Zacharias Topelius jubileumsfrimärke har en känslofull illustration från Adalminas pärla som motiv. Firandet av första dagarna med nya frimärke flyttas  från Tammerfors tillbaka till Helsingfors huvudpost.

• Konsthistorien gav inspiration till alla hjärtans dag-frimärkena
Alla hjärtans dag-frimärkena år 2018 har designats av Leena Raappana-Luiro, som är lektor vid Lapplands universitet. I växtmotiven som är fyllda med färg och ljus upprepas hjärtformen, eftersom idén till utförandet kom från asplöv.

– Jag rycktes med av skapandeprocessen och insåg att jag strävade efter en mystisk, dramatisk och samtidigt sagolik stämning. Hjärtana bildar sagoskogens växter, som lyser i den mörka omgivningen, berättar Leena.
– Trots att jag gjorde illustrationerna digitalt, inhämtar jag inspiration från konsthistorien. Jag beundrar holländska blomstermålningar från 1600-talet och gamla naturvetenskapliga illustrationer, fortsätter hon.

Leena Raappana-Luiro deltog i designtävlingen för alla hjärtans dag-frimärken år 2017, då frimärket Sininen sydän (Blått hjärta) blev utsett till vinnare. Leenas verk väckte dock förtjusning hos juryn, och samarbetet med Posti inleddes.

Frimärkshäftet Vänskapen lyser upp har fem inrikes fixvärdemärken.

• Lapplands glamour tjusar turister
Till Jultomtens huvudpost, Postis specialbutik i Rovaniemi, kommer besökare från hela världen. Med tanke på dem och alla turister som är fascinerade av Finland kompletteras sortimentet av utrikes fixvärdemärken med Stiina Hovis frimärken med Lapplandstema. På två olika frimärken har hon avbildat turisternas favoriter, norrsken och renar.

– Utländska turister uppskattar speciellt renheten, naturen, friden och säkerheten i Finland. Norrskenets enorma popularitet syns redan i början av hösten då särskilt antalet asiatiska kunder börjar öka, och säsongen pågår ända till slutet av mars, berättar försäljningschef Katja Tervonen från Jultomtens huvudpost.

Arket Lapplands glamour har tio utrikes fixvärdemärken.

• Topelius sagovärld i miniatyrark
Det är 200 år sedan författaren Zacharias Topelius föddes. Topelius firas med ett miniatyrark designat av Timo Berry, som består av ett porträtt målat av Albert Edelfelt 1889 samt Rudolf Koivus målning Vagga och änglavakt för Topelius saga Adalminas pärla.

– Mitt mål var att göra en vacker tolkning av allas vår sagofarbror Topelius. Porträttet på arket har målats när Topelius arbetade som rektor vid Helsingfors universitet – de invigda känner säkert igen bilden. Den andra bilden har valts på både estetiska och symboliska grunder: den kan anses representera Topelius även allmännare, inte bara som en enstaka bild från en saga, säger Timo Berry.

Miniatyrarket med två inrikes fixvärdemärken utges den 24 januari.

• Åbo Akademis födelsedag firas med ett personligt frimärke
Under sina hundra första verksamhetsår har Åbo Akademi vuxit från ett litet, regionalt universitet till ett internationellt känt forskningsuniversitet, som bedriver forskning på toppnivå, såväl när det gäller teknik och biovetenskaperna som aktuella samhälleliga frågor.

Hundraårsjubileet till ära ger Posti ut ett personligt frimärke som har designats av Paula Salviander. Åbo Akademi 100 år är ett inrikes fixvärdemärke, som säljs i ark med tio frimärken för 17 euro (1,70 euro/styck).

Här finns tekniska data om de nya frimärkena (pdf)

Posta en kommentar