Vad är detta för frimärke?

Vi har fått en bild från en samlare som undrar vad det här är för frimärke. Skriv gärna en kommentar om du tror dig veta varifrån det kommer eller annan information. 

Posta en kommentar

3 kommentarer
 1. Mats Edström skriver:

  Välgörenhetsmärket (ett brevmärke utan frankeringsgiltighet) är sannolikt utgivet för att i Brummana-missonens anda insamla medel till förmån för vård av mentalsjuka i Levanten.

  Namnet (Theophilus) Waldmeier som finns på märket var missionär som efter att ha verkat i dåvarande Abessinien kom att bedriva verksamhet i Brummana, Libanon. I distriktet uppfördes skolor, barnhem och sjukhus.

  Wikipedia berättar att Brummana High School finns ännu idag https://en.wikipedia.org/wiki/Brummana
  och här en historisk länk, http://nha.courant.nu/issue/HD/1897-12-15/edition/0/page/3

  Waldmeier var Schweizare men brevmärket är holländskt och förmodligen från 1950- eller 1960-talet. Assurieh kan översättas till Assyrier.

 2. Ulf Vesterlund skriver:

  1896-97 reste Waldmeier runt i Europa och USA för att att få ekonomiskt stöd för mentalsjukhuset han skulle grunda. Hjälpkommittéer bildades i USA och flera europiska länder, bl.a. Holland och 1898 köptes egendomen El Asfûriyeh 6 mil från Beirut. Sjukhuset fick namn efter egendomen, på engelska Asfuriya Mental Hospital. Från 1938 Lebanon Hospital for Mental and Nervous Disorders. Sjukhuset lades ned 1982.

  Att välgörenhetsmärket på holländska namnar sjukhuset Waldmeier Krankzinnigengesticht (e.g. dårhus) samt att nederländska tidningar 1897 och senare rapporterar om understöd för projektet, får mig att tro att märket är från den tiden. Frimärksliknade välgörenhetsmärken var ju något som dök upp vid den här tidpunkten.

Drivs av Wordpress, av Cynatic