Unikt danskt 4-block på Postiljonens auktion

Postiljonen håller internationell auktion 25–27 mars och erbjuder en rad spännande samlingar och rariteter.

Auktionen startar på torsdagen med den utomskandinaviska avdelningen där också varv två av ”Jorden runt på 80 samlingar” tar sin början. Här finner man bland andra en fantastiskt fin och komplett Frankrikesamling 1849–1944, en jättestor samling tyska stater med en mängd av de mest värdefulla frimärkena, en ostämplad samling tyska riket i fantastisk kvalitet och en omfattande samling Brittiska Samväldet 1860–1950 i nio album.

Under rubriken Italienska stater hittar man en fantastisk Sardiniensamling med utrop 10 000 euro och en Toscanasamling med ett stort antal varianter av olika utgåvor, utropet på denna är 15 000 euro.

Resan fortsätter över alla världsdelar med stora och små samlingar från många intressanta och avlägsna länder och kolonier, bland andra Belgiska Kongo, Japan, Brasilien, Mauritius, Tonga, Nederländska Indien, Indiska stater, Kina och Ryukyuöarna.

Auktionen fortsätter på fredagen med Danmark och höjdpunkten här är det enda kända fyrblocket, och även den största stämplade enheten, av 16 skilling med roulette-tandning från 1863, då det var premiär för tandade frimärken i Danmark. Objektet ingick i Christian Andersens samling, på sin tid den förnämsta i sitt slag, och såldes 1988 på Postiljonens auktion för då motsvarade nästan trekvartsmiljon danska kronor. Peer Lorentzen erövrade sedermera med detta block i sin samling internationell Grand Prix i Madrid år 2000. Utropet nu är 50 000 euro.

Efter Danmark följer Grönland och ett stort avsnitt Pakke-Porto ur ”The Norsemen Collection” där band andra ett vackert 5 øre hörnmärke med utrop 750 euro och mängder med vackra och sällsynta paketavier bjuds ut.

På avsnittet Danska Västindien finner man en rad posthistoriskt spännande brev bland andra ett sänt från Maracaibo i Venezuela till Veracruz i Mexiko via holländska konsulatet på St. Thomas med utropspriset 4 000 euro och många andra rariteter, inte minst från de två första frimärksutgåvorna i valören 3 cent.

Auktionens andra dag avslutas med Terttu Östermans guldmedaljsamling klassiskt Finland där en mängd fina höjdpunkter slåss om uppmärksamheten. Vackrast är dock kanske ett ostämplat tête-bêche-par av 10 kopek med originalgummi. Paret har en fantastisk proveniens och satt ursprungligen i ett sexblock ägt av Agathon Fabergé. Utropspriset är 20 000 euro.

Sista dagen ägnas nästan helt åt den svenska avdelningen, där det finns ett stort utbud av fina Skillingar och en av höjdpunkterna är det ena av två kända fyrstrip av 4 Skilling Banco med utropspriset 8 000 euro. Efter lunch följer Mats Gustafssons guldsamling av stora tjänstefrimärken med bland andra ett sällsynt brev med 50 öre röd typ II i tandning 13.

Posta en kommentar