Tre av Norges viktigaste författare på frimärke

I dag den 19 mars presenteras tre frimärken från Norge med tema författare.
Det är tre olika valörer för 20 gram (17 kronor), 50 gram (24 kronor) och 27 kronor.

Tre nya frimärken från Norge

En av dem, Jens Bjørneboe, var en författare med stor produktion och starkt socialt engagemang. I poesi och prosa gick Bjørneboe bland annat till angrepp mot skolsystemet, rättsväsendet och fängelsesystemet. Flera av hans böcker påverkas mer eller mindre av antroposofiskt tänkande. Bjørneboe är fortfarande en av de mest populära norska författarna bland unga läsare. Han utstrålade en hård energi och vilja att ställa kritiska frågor.

Anne-Cath. Vestly debuterade i bokform med Ole Aleksander Filibom-boom-bom 1953. Därmed etablerades en av norsk barnlitteraturens mest produktiva och populära författarskap. Författaren bröt den starka traditionen med norsk litet barnlitteratur för barnbilder i en säker och lantlig miljö. Med Ole Aleksander fick norska barn en stadspojke att identifiera sig med, omgiven av stadens vardag, gatutrafik, butiker och höghus med hiss.

Kjell Aukrust betraktas som en av landets mest populära konstnärer. Han var karikatyrtecknare, illustratör och författare – och är kanske mest känd för sina ”Flåklypa-berättelser” med fiktiva byoriginal.
Aukrust växte upp på Storsteigen jordbruksskola och vid 16 års ålder antogs han på School of Arts and Crafts i Oslo. Med humoristisk och slående stil skildrade han i sina texter och ritningar sin barndomsbymiljö i debutboken Simen (1958) och i My Brother (1960).

Posta en kommentar