Till minne av Sture Hegland

En drygt 100-årig filatelist från Sollentuna avled i dag och vi har fått minnesord.

Som systerdotter till Sture Hegland, den sedan många år inbitne filatelisten med en fin samling och kännare av Islands frimärken, blev jag fantastiskt glad av att läsa att han belönats med Islandssamlarnas guldmärke det år han fyllde 100 år.

Sture Hegland

Sture Hegland

Nu kan jag beklagligtvis meddela att Islandssamlarnas medlem Sture Hegland avled denna morgon den 18 februari 2017, 101,5 år gammal, efter att ha fått tas till sjukhus igår 17/2 – han gick själv till sjuktransporten – med lunginflammation och högt blodtryck.

Han levde i över 60 år med sin fru Anna, tills hon avled. Kort tid därefter flyttade han in hos sin son med stor familj i Stockholmstrakten. Men hade åkte med upp till sitt sommarställe utanför Mora ända till i somras. Där har han blivit väl omhändertagen och ompysslad i nästan 30 år!

Själv hade jag ett trevligt, nostalgiskt och långt telefonsamtal med honom när han fyllde 101 år den 12 augusti 2016. Han lät precis som förr! Han blev så glad när jag sa det. Han var ju den sista direktlänken till min älskade mormor, hans älskade mamma, som jag hade en mycket nära relation till. Vi mindes glatt gamla trevliga händelser och släktingarna från förr, men vi samtalade också om nytt i släkt och omvärld, som han hade lika gott minne för. Han var fantastisk!

Vi kallade honom ”spänstfenomen”, eftersom han alltid cyklade i Stockholm, från unga år, spelade tennis och var allmänt outtröttlig. Han hade ett gott humör, var optimistisk, diskussionsvillig och himla envis. Han hade fina hälso- och åldersgener från sin mamma, min mormor, som blev 99,5 år och avled av ålderdom snarare än sjukdom 1991. Sture har gjort avtryck inte bara i släkten förstår jag, utan även i filatelikretsar, särskilt inom Islandssamlarna. Tack.

”Islandssamlarna belönade medlemmar
När riksföreningen Islandssamlarna hade årsmöte i Stockholm var det val med mera men flera medlemmar hyllades också lite extra. Sigrudur R. Pétursson utsågs till hedersmedlem nummer 6. Tre medlemmar hyllades med föreningens guldmärke varav Stig Österberg var på plats. Sture Hegland och P-O Abrahamsson får sina utmärkelser lite senare.”
Inlagt som kommentar på sidan för Islandssamlarna här på SFF:s hemsida.

Britt-Marie N

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Göran Heijtz skriver:

    Tråkigt att höra att Sture gått ur tiden!
    Vad som inte framgår av minnesorden, är att Sture i mångas ögon var stämpelsamlaren personifierad. Han krigade i många år med ärkerivalen Gustaf Cervin om de ovanligaste Oscarsstämplarna, och samlade också på många andra stämplar. Så sent som i januari i år ropade han in ett större antal ortstämplar på auktion.