Till minne av Hugo Josefsson

Från Borås kommer ett besked att en av landets mest kända filatelister avlidit. Det var den 24 maj som Hugo Josefsson avled. För allmänheten är han kanske mest känd som mannen som startade Josefssons postorder i mitten på 1950-talet. För oss filatelister är det för hans stora kunskaper i vår hobby vi minns honom extra.
110902_hugo_josefsson_strandell

Hugo Josefsson har avlidit

Följande minnesord kommer från Borås Filatelisförening:

Till minne av Hugo Josefsson

Vi har nåtts av beskedet att vår medlem Hugo Josefsson har avlidit i en ålder av 87 år. Hugo var en mångårig medlem som alltid hade en positiv utstrålning, vänlig, tillmötesgående, en underbar kamrat och dessutom en fantastisk filatelist.

Boråsföreningen har ju haft förmånen att fostra många duktiga filatelister och Hugo var en av de absolut främsta  och dessutom en internationellt känd utställare med flera oerhört fina utmärkelser.

Det var redan i 30 årsåldern som Hugos intresse för frimärkssamlandet väcktes. Han debuterade som tävlingsfilatelist på Bofilex 67, en utställning som arrangerades av Boråsföreningen. Hans första insatser på utställningssidan var att visa en specialsamling av Oscar.

Hugos främsta samlingar omfattade framför allt den klassiska perioden 1885-1872, men också Ringtypsperioden, Oscar II och vissa typer av specialstämplar såsom lantbrevbärarstämplar. Hans intresse sträckte sig också utanför Sverige och då bland annat till inflationspost och sällsynta försändelser från hela världen. Hugo var alltså en mycket mångsidig samlare.

Efter Bofilex följde den stora världsutställningen Stockholmia -74 och till denna utställning hade Hugo systematiskt byggt upp sin klassiska, traditionella samling Sverige och där belönades den med stor guldmedalj och hederspris.

Hugo etablerade sig nu internationellt och flera utmärkelser kom genom stora guldmedaljer bland annat 1976 vid Interphil i USA och Hafnia 76 i Danmark. Det fortsatte sedan vid Capex 78 och Hafnia -87 i Danmark vid  dessa dessutom med hederspris som visade uppskattningen hos domarna.

1986 blev ett spännande år för Hugo eftersom då genomföredes ytterligare en värlsdsutställning i Sverige och det var alltså Stockholmia 86. En utställning som man internationellt pratar om än i dag eftersom det var en fantastisk utställning och hade allt vad man kan önska sig när det gäller storlek och kvalitet.  I konkurrens med Lausson H. Stone från USA lyckades Hugo bärga nationellt Grand Prix till Sverige. En oerhört stor framgång för Hugo, som för övrigt var vice ordförande i utställningskommitten för utställningen.

Som framgår har Hugo således under många år varit mycket framgångsrik utställare. Detta har uppnåtts genom att han haft hög svårighetsgrad, mycket fin kvalitet och dessutom presenterat materialet på ett ändamålsenligt och stilfullt sätt.

Hugo har tilldelats den absolut finaste utmärkelsen en filatelist kan få i Sverige, den så kallade Strandellmedaljen, som han tilldelades 1990. Senast jag träffade Hugo var just vid en träff i Göteborg för tre år sedan med samlare som erhållit medaljen och Hugo var då som vanligt på strålande humör.

För oss i Boråsföreningen har vi naturligtvis alltid varit mycket stolta över att ha Hugo hos oss. Hans samlingar var fantastiska när det gäller materil men han hade också enorma kunskaper om filateli. Vi i Boråsföreningen  minns särskilt vid världsutställningen IBRA i Munchen 1973 där Borås Filatelistförening bjöds in  till den stora hederskalssen för att visa Sveriges klassiska utgåvor. Detta var organiserat av Hugo som sammanförde delar av andra medlemmar i Boråsföreningen som Gunnar Roos och Georg Simonsson och tillsammans med sitt eget material blev detta ett mycket uppmärksammat exponat. Detta mycket uppmärksammade exponat beskrev sedan Hugo i olika publikationer och bland annat i SFT. Naturligtvis glädjande publicitet för Boråsföreningen.

Hugo var dessutom aktiv för att stödja SFF i olika sammanhang. En icke oviktig del i en filatelists frimärkssamlande och han har bland annat producerat en diaserie om Skilling-bancobrev. Han har skrivit artiklar om förfilateli och hemortssamlande.

För oss i Boråsföreningen har Hugo varit en trogen medlem. Han var styrelsemedlem under 16 år och han var flitig föredragshållare i föreningen, liksom även runt om i landet.  När jag skriver dessa rader vet jag att alla i Boråsföreningen instämmer i att minnet från Dina insatser i vår förening kommer alltid att vara ljusa.
Med dessa ord vill vi tacka Hugo för alla de år vi fått vara tillsammans.

För Borås Filatelistförening
Lennart Daun

 

140531_hugo_josefsson_avliden

Hugo Josefsson, en framstående filatelist.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic