Tävlade om finskt julfrimärke 2016

Finska Posten har haft en tävling om att få designa julfrimärket 2016. Första pris i tävlingen delades av Sini Ezer från Esbo med illustrationen Flickan och ekorren och Sari Airola från Helsingfors med illustrationen Spring min ren. Dessa två vinnarillustrationer kommer att bli julfrimärken år 2016.

På tredje plats i tävlingen kom Helsingforsbon Marika Maijala med illustrationen Dan före dan. Fjärde pris i tävlingen gick till Mirva Liimatta från Tammerfors, hennes tävlingsbidrag hette Nu får julen komma.

Tävlingen syftade till att hitta ett verk som fungerar i frimärksstorlek och skildrar den finländska julen och julstämningen. Tävlingen inleddes i december ifjol och 326 förslag skickades in inom utsatt tid i april.

– Vi blev positivt överraskade av det stora intresset för tävlingen. Det var en glädje att ordna en tävling tillsammans med finländska yrkesillustratörerna. De prisbelönta arbetena hade bildmotiv som fint speglar julens harmoni och stämningen av att vara tillsammans, säger Design manager Tommi Kantola på Posti, som var ordförande för juryn på sex personer som bedömde tävlingsarbetena.

Så här beskriver de fyra prisbelönta illustratörerna sina arbeten:

Sini Ezer, Esbo / Flickan och ekorren:
– Jag tycker att en ren och vacker natur som ligger nära, även om man bor i staden, hör till finskheten. Jag valde en ekorre och en flicka för bilden. Ämnet blev delandets glädje och i bakgrunden ser vi en vintergård med frisk kyla och ren snö. Jag ville få med en traditionell julstämning men samtidigt ta med något nytt och fräscht i kompositionen och färgvärlden.

Sari Airola, Helsingfors / Spring min ren:
– En av de viktigaste sakerna med julen tycker jag är vänskap och att man bryr sig om varandra. Jag ville göra ett märke med vänskap och värme. Jag tog med klassiska figurer från den finländska julen, alltså renen och tomten. Renen hör samman med jultomten och Lappland. Tomten har traditionellt skött om gårdens djur och skogens invånare. På märket avbildar jag vänskapen mellan dessa två på julresan.

Marika Maijala, Helsingfors / Dan före dan:
– Jag har alltid tyckt att den bästa stunden på julen är dan före dan, då julväntan håller på att ta slut men den lugna julhelgen ännu ligger framför en. Som barn var det viktigaste och roligaste dan före dan att hämta granen från skogen, och jag gjorde det ofta på tu man hand med pappa. Barndomsminnet lockade även fram sättet jag utförde märket på: en fri, okonstlad teckning med vaxkrita.

Mirva Liimatta, Tammerfors / Nu får julen komma:
–Jag valde två finländska hobbyarbeten som utgångspunkten för mitt förslag till julfrimärke. Halmen är lättarbetad och ett vackert material. I mitt förslag samlas domherrarna kring en halmkärve. Jag ville fånga julens väntande stämning i bilden.

De två vinnarna i planeringstävlingen delade på priset på 6 000 euro som betalades för tävlingens bästa förslag. Det tredje och fjärde bästa förslaget fick ett pris på 2 000 euro.

En utställning för allmänheten kommer senare att ordnas med alla arbeten som skickats in i A4-format.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic