Täbyfilatelister i Österled

De svenskspråkiga frimärksklubbarna i Finland anordnar varje år en gemensam filatelistträff. Denna gång var det Västra Nylands Filatelister, med ordföranden Björn Ahlfors i spetsen, som inbjudit till träff i Karis den 19 oktober på restaurang Socis (Societetshuset). Karis ligger cirka fyra mil väster om Helsingfors.

Nio förhoppningsfulla medlemmar i Norrorts Frimärksförening äntrade m/s Amorella den 18 oktober på kvällen. Vi avnjöt en god buffémiddag, umgicks och hade trevligt och på morgonen den 19 tog vi tåget från Åbo till Karis. Allt gick väldigt smidigt och så kom också återresan att förlöpa.

Programmet i Karis bestod av två föreläsningar, auktion, försäljning av filatelistiskt material med mera. Totalt deltog nästan 60 personer. Arrangemanget var väl organiserat och genomfört.

Tomy Karlsson berättade om ”Krigszon Hangöudd 1939–1945”. Finland blev, efter vinterkriget tvungna att ”arrendera ut” Hangöudd på 30 år till Sovjetunionen, som med detta ville sätta ett ordenligt lås på Finska Viken. En garnison om 30.000 man byggdes upp där.

När fortsättningskriget startade så utsattes Hangöudd också för en hel del stridshandlingar till dess Sovjetunionen drog tillbaka garnisonen, eftersom resurserna behövdes på annat håll.

De postala aspekterna av denna period belystes också, särskilt hur Sovjet försökte på olika sätt säkerställa såväl postgång som tillförsel av nödvändiga förnödenheter.

Hans Heinrich hade en mycket roande föreläsning om ”En orgelbyggares irrfärder bland finska postkontor”. Hans har samlat på sig i stort sett alla stämpeltyper som förekommit de senaste 40 åren vid samtliga finska postkontor. Ett gigantiskt arbete som dokumenterats såväl i utställningsexponat som i ett antal kollegieblock med alla förekommande stämpeltyper. Hans raljerade på ett väldigt trivsamt sätt över en del av de egenheter han funnit.

En auktion med cirka 30 objekt genomfördes också. Budgivningen var ganska skral på ett antal objekt men några verkade intressanta och föranledde rejäla bud. Själv köpte jag ett ex av Facit nr 19 med en utsökt lyxstämpel från Norrköping för det facila priset av 6 euro.

Nästa möte genomförs på Åland den 20–21 april 2013.

Mats Söderberg

Ett glatt gäng från NFF som njuter av den goda måltiden

Livligt samspråk i möteslokalen

Carl Appelberg, ordförande i Helsingfors Frimärkssamlareförening, Björn Ahlfors och föreläsaren Tomy Karlsson.

Ett intressant posthistoriskt objekt. Skickat dagen före Sovjets övertagande av Hangöudd. Precis som på Färöarna under andra världskriget var man tvungen att skära itu frimärken för att tillgodose behovet av porton.

NFF-deltagarna på väg hem tillsammans med tre kamrater från Ålands Frimärkssamlareförening.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic