Spektakulärt finskt vapentypsbrev på auktion

Ett absolut enastående brev från Finland till Sverige erbjuds till försäljning på Postiljonens vårauktion i Malmö 18–19 mars 2016. Det är ett 10-dubbelt porto till Sverige som betalats med ett vertikalt 10-strip av 32 penni vapentyp från ett dubbelark och därför med ett vitt mellansteg ”gutter” i mitten!

Brevet sändes med båt från Åbo i Finland till Westerås i Sverige och anledningen till den höga frankeringen var innehållet av aktier i Åminne Zink Aktiebolag för 10.000 mark. 

Det är det mest spektakulära brevet frankerat med 1875 års utgåva och det är närmast otänkbart att ett sådant objekt ens kan existera. Särskilt som dubbelarken (två med 5 x 10 frimärken vardera) vanligtvis delades på ett mycket tidigt stadium. Dessutom är det i en utomordentlig kvalitet och med ett underbart utseende. 

– Brevet har befunnit sig i samma samling i minst 40 år och troligen mycket längre. Det är unikt som ett 10-strip såväl som för brevets portosats och efter vår vetskap är detta första gången någonsin som det bjuds ut på auktion, uppger Postiljonen i ett pressmeddelande.

Vårauktionen hos Postiljonen inkluderar också första delen av den berömda Indriði Pálssons Stor guldbelönade samling klassiskt Island med två av de mest attraktiva av de existerande skillingbreven såväl som många fler sällsynta och vackra objekt från ”Sagoön”. Auktionen kommer att presenteras i en egen katalog.   

Bland andra höjdpunkter finns en utomordentlig avdelning Danska Västindien inkluderande unika objekt och uppstyckning av en stor samling isolerade ramar och andra varianter. Tyskland representeras speciellt av ett utbud postfriska tidiga utgåvor Tyska Riket i enstaka frimärken, serier och miniatyrark.

– Som alltid bjuds det ut ett stort antal betydelsefulla och välfyllda samlingar från olika länder i världen och den här gången ett mycket stort utbud av dubblettposter från alla världens hörn härstammande från gamla dödsbon, några från mer än 50 år tillbaka i tiden.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic