Reportage Frimärkets dag 2019

Reportage från Frimärkets dag 2019

OBS! Alla bilder är som vanligt klickbara

Bollnäs

Bollnäs Filateli-och Vykortsförening genomförde “Frimärkets Dag” lördagen den 9 november i stationshuset i Bollnäs.
Två stora utställningar visades, en med gamla bilder från Bollnäs och en som heter “På spåret genom Hälsingland”. Den tillhör Åke Persson, som också värderade vykort under dagen.
Kjell Holmgren fanns också på plats och värderade frimärken. Många samlare tog tillfället i akt och fick sina samlingar värderade.
De nya frimärkena såldes också bra.
Publiken strömmade till hela dagen och de fem i styrelsen, Ylva Holmgren, Stefan Jonäng, Marianne Alsing och Åke Persson, kunde glädjas åt en mycket trevlig dag som, förhoppningsvis, kan locka några nya medlemmar till klubben.

Ylva Holmgren (191201)

Borås

FD var välbesökt i dag cirka 500 personer kom och det blev stundtals mycket trångt.
Vi sålde mycket av Postens nya Frimärken, mycket stämpling och det blev trångt.
På vårt bord BFF gick instickspärmarna åt som smör i solsken och mycket annat.
Två nya medlemmar i BFF och flera nya kom till vår auktion på torsdagen för att bilda sig en uppfattning om BFF.
Säljarna (medlemmar) var mycket nöjda med dagens försäljning.
Det kom många frågor till de tio utställarna (20 ramsidor).
Vi hade samarrangemang med Tranemo och Fritsla och det kom boende från dessa orter till Borås.

Erik Hultman (191127)

Eskilstuna

De nya frimärkena hörde till det som lockade i Eskilstuna. (191206)

Floby

Efter några års uppehåll där föreningens fokus varit den årliga mässan som blivit en av de större i Västsverige arrangerade Floby FF detta år även Frimärkets Dag. Cirka 30 personer besökte oss och där Fredy Neumans utställning av vykort med motiv från närområdet rönte stort intresse.
Karl-Erik Karlén visade delar av sin stämpelsamling som även den intresserade många av besökarna.
Övrigt program var en tipspromenad, försäljning av de nya frimärkena samt stämpling med den nya Flobystämpeln.
Lennart Florén (191206)

Helsingborg

I år fick vi disponera en ny lokal i Stadsbiblioteket. Allt beroende på pågående ombyggnad. Detta påverkade tyvärr vårt resultat i negativ riktning.

Vi hade dock många besökare som tittade på vår utställning av vykort med anknytning till Helsingborg, äldre svenska frimärken samt kuvert med vinjetter.

Flera besökare hade med sig samlingar för värdering, rådgivning. Vår förening fick en del album som donation.

Både stationshusen och julfrimärkena sålde bra. Det lönar sig att ha färska, nyutgivna märken till salu! Sedvanligt lotteri gav ett litet tillskott till föreningen och alla vinnare såg glada ut.

Inför Frimärkets Dag hade föreningen konstruerat en frågesport om frimärken tillsammans med Helsingborgs Dagblad. Detta uppskattades och många svar har inkommit. Huruvida vi fick några nya medlemmar i förbundet och vår förening får framtiden utvisa.
Rolf Sjöström, ordförande (191110)

• Huddinge

2019 års FD i Huddinge kommer vi aldrig att glömma! Regnet strilade ned. Vi fick 10 minuter på oss att bygga upp vår utställningshörna i en del av biblioteket i Huddinge Centrum.
Så fort vi tittade ut genom fönstret såg vi kön stadigt växa av besökare, som släpptes in kl. 11. Med erfarenhet från tidigare år så brukar det vara många som ska lämna böcker i retur för att sedan gå till affärerna i Huddinge Centrum. Men ack vad vi bedrog oss. ALLA ville prata frimärken. Snabbt ordnade Carina en kö på 10 stolar för besökarna. När det inte fanns plats rekommenderade hon dem till andra delar av biblioteket tills det blev deras tur. Turordningen skötte de köande själva om på ett perfekt sätt. Vi hörde att många av de köande kände varandra och det hejades glatt till höger och vänster. Det rådde en mycket god stämning där Bertil och Peter satt och värderade/rådgjorde. Ibland spårade samtalen iväg när det visade sig att besökarna hade bott på samma gata som man själv.
Tidigare år har Peter haft tid att fotografera verksamheten i montern. Det gick inte alls i år. Det var rådgivning från första minuten kl. 11 oavbrutet fram till kl. 14.50. Då hade larmklockan i biblioteket redan ringt två gånger om att snart var det stängningsdags. Det gavs inte tid till en paus, matintag eller toa-besök. På denna tid klarade Bertil och Peter av cirka 50 besökare av skiftande slag. Allt ifrån nästan komplett samling av Turkiet perioden 1876–1920 till samlingar som man själv plockat ihop, ärvt eller blivit pådyvlad. Carina sorterade besökarna innan de fick komma in till oss. Enklare ”fall” fixade hon galant och snabbt undan.
Noterbart var att det inte kom en enda ungdom som hade passat för SFU, kanske var det fel på vädret. Det kom föräldrar med riktigt små barn, 0–5 år, som fick rita sina ”frimärken” – se bild. Inget fel på kreativiteten. Personalen på biblioteket blev otroligt överraskade över tillströmningen av besökare. Väldigt ovanligt en lördag. Därför fick vi lämna ungarnas ”frimärken” för personalen hade fått en idé hur de ville använda dem, samtidigt som vi måste lova att komma tillbaka 2020.

Klubbens samling om Huddinges posthistoria samt Cissis Disney-samling visades upp för första gången. Vi fick inte upp en enda affisch på kommunens anslagstavlor. Några enstaka egenhändigt tillverkade affischer fanns på ett fåtal platser. Däremot fungerade Huddinge kommuns infotavla på nätet suveränt. Troligen hade de flesta av våra besökare läst om vår aktivitet och på detta sätt skapat denna ”folkstorm”. En riktig höjdare, tyckte vi som var där.

Carina Löfström, Cissi Nilsson, Bertil Eriksson och Peter Lidbeck (191121)

Karlskrona

I Karlskrona var det frimärksaktiviteter i Amiralen Köpcenter klockan 09.00–15.00. (200105)

Kil

I Kil blev det ett mycket uppskattat evenemang och enligt enkäten det mesta väldigt bra. Lokalen var Närhetens kyrka i Kil och det var även auktion under dagen. Arrangör var Kils Frimärksförening (200104)

Kungsbacka

Frimärkets Dag i Kungbacka arrangerades som vanligt av Nordhallands Filatelistförening Ungdom. Mötet hölls även i år i kuturhuset Fyren i Kungsbacka.
Publiktillströmmningen var relativt god och med ett knappt hundratal besökare under de fyra timmarna som vi hade till vårt förfogande.
Föreningen hade gjort i ordning en ram med uppförstorade vykort till A4 som visade ett antal av stationshusen i närområdet på tidigt 1900-tal som var mycket uppskattat och ledde till livliga diskussioner. Våra ungdomars utställningsramar fanns också till beskådande.
Publiken bestod av en blandning yngre och äldre. De yngre botaniserade frenetiskt i vår plocklåda och många bar hem sin första samling frimärken.
Av dessa “plockare” värvades också två till vår förening samt SFU.
Bland de äldre var det inköp av stationshus samt stämpling av dessa som lockade frimärkssamlarna. Övriga fyllde på förrådet med julfrimärken till årets julkort samt frågor om värde på äldre samlingar liggande hemma i garderober och andra utrymmen samt i förlängningen försäljning av de samma.

Larry Flodin (191128)

Laholm

Laholms Filatelistförening hade sin aktivitet under fem timmar i Mellby Center. (191207)

Landskrona

I Landskrona arrangerades Frimärkets Dag på Infartens Spel & Tobak. Utställningsramarna bestod bland annat av årets tema järnvägsstationer och visade vykort från olika skånska stationsbyggnader.

Vi hade också en ram mer riktad för ungdom som visade motiven Fiskar och Disneyfrimärken med julanknytning. Dessutom ställde vi ut äldre vykort från London och Rom, båtliv från Landskrona med den numera nerlagda färje- och passagerartrafiken samt båtar byggda på Öresundsvarvet. Två ramar visade också frimärken från Elvis Presleys olika filmer.

Ett välbesökt varulotteri lockade många besökare som gav ett välkommet tillskott till klubbkassan. Fem personer anmälde också sitt intresse för värdering av frimärken, kanske också potentiella nya medlemmar.

Allt som allt en lyckad Frimärkets Dag i Landskrona.

Bertil Olsson (191209)

Leksand

Ovansiljans FF i Leksand hade sin aktivitet i Kulturhuset.
Det kom ett 50-tal intresserade. Överlag var man nöjd men skulle bland annat önska återinförd returrätt av frimärken. En ny medlem värvades till Sfu och två till Sff. (191209)

Markaryd

Lite om frimärkets dag, som vi ordnade i samband med Markaryds Samlarmarknad i Sparbankshallen den 10/11.
Där sålde vi de nya frimärken som kommit ut i veckan, motiv stationshus och julmotiv.
Eftersom portot skall höjas efter nyår, till 11 kronor, så gick det åt en del frimärken, som folk ville ha till frankering i framtiden. Men som vi alla vet så minskar brevskrivandet, och därmed försäljning av frimärken. Det ”drabbar” oss frimärkssamlare på flera sätt. Ett är att det blir svårare att få brev med en riktig ortstämpel, då posten numera nästan uteslutande stämplar brev och försändelser på sina terminaler, och inte ute på postställena.
Därför kunde vi erbjuda de besökande att stämpla sina försändelser med stämpel från Markaryd, vilket föreningen nu har tillgång till, och stämplar sina brev med.
Det var i år många besökare hos oss då det i Sparbankshallen fanns många med samma och liknande intresse.
Jan Müntzing.
Traheryds Frimärksklubb (191211)

Mora

Ovansiljans Filatelistförening anordnade Frimärkets Dag såväl fredag som lördag. På fredagen visades julfrimärken och välgörenhetsfrimärken i anslutning till julfrimärkenas utgivning. Dessutom redovisades en del av Moras tidiga posthistoria liksom järnvägs- och postcentralpunkten Brintbodarna. På lördags erbjöd klubben rådgivning och värdering av samlingar. Totalt noterades knappt 100 besökare under de båda dagarna. Några personer visade intresse för medlemsskap i vårt förbund.

Conny Jonsson (191212)

Osby

I Osby firades Frimärkets Dag i ICA-Hallen under fyra timmar. Det var utställning av gamla stationer i närområdet, värdering med mera. Arrangör var Osby Frimärksklubb med stöd av ABF. (200103)

Piteå

Det kom cirka 150 personer till oss som köpte lotter, tittade på utställningen med svenska frimärken med stationshus och ett antal vykort med järnvägsstationer från Norrbotten.
Tyvärr så revs Järnvägsstationen i Piteå 1985, men olika vykort av den visades upp.
Utställningen bestod även av alla julpostfrimärken som getts ut under 40 år, 1980–2019.
Dessutom visades skyddsperforerade frimärken och olika motivmärken.
En tipstävling bestående av frågor från utställningen lockade några deltagare.
Försäljningen av frimärken gick trögt, däremot blev julfrimärkena slutsålda.
Ett tiotal personer hade med sig frimärken som de önskade få värderade.
Ingen ny medlem till förbundet, däremot en ny medlem till Piteå Frimärksklubb.
En plocklåda med gratis frimärken lockade några personer och ungdomar att rota i.

För Piteå Frimärksklubb
Ulf Andersson (191213)

Sollentuna

Frimärkets Dag arrangerades i samarbete med Medborgarskolan. Detta gjorde att vi hade tillgång till en lokal som är belägen i Sollentuna centrum. Det märktes på besöksfrekvensen jämfört med förra året då lokalen då var i hembygdsgården som ligger lite vid sidan av allfarvägen. Den nya lokalen ligger lite undanskymd i centrum så inför nästa år ska vi skylta upp bättre så att folk hittar till oss. De sedvanliga plocklådorna rönte intresse Vi hade 25 besökare fördelat på 18 män och 7 kvinnor. Det var trevligt att några damer hittade till oss. Tyvärr lyste ungdomarna med sin frånvaro.
Flera kom och hade sin ärvda samling med och undrade över värdet. Ofta får man göra folk besvikna men en dam hade några fina Slaniaobjekt och lite svenskt klassiskt. De flesta hade bra grejer men det är inget som någon auktionsfirma tar emot. Vi rådde dem att besöka sin lokala klubb. Frimärksförsäljningen gick hyfsat och en hel del blev sålt. Det verkar finnas ett visst intresse för motiven på frimärkena man vill gärna ha vackra märken att frankera med

Bert Myde (191124)

Stockholm

En ny medlem  noterades i Postmuseum där det var hela  250 besökande. (191210)

Trollhättan

Årets FD hamnade mitt i kommande julmarknader i varuhuset Etage, Överby. Intresset att få hjälp med arvegods eller garderobsfynd var som vanligt stort bland Trollhättebor och Vänersborgare.
Julmärken var lättsålda. Även de nytryckta vykorten med järnvägsstationen blev intressanta.
FD blev en lyckad dag i Trollhättan med alla de frimärksfrågor som dök upp. Annonser i lokalpressen plus notiser gick hem.
Trollhättans Filatelistförening
Eric & Marita Johansson (191211)

• Ulricehamn

Frimärkets Dag-firandet i Ulricehamn ägde rum i Stadsbiblioteket där vi hade iordningställt ett område i anslutning till entrén där större delen av vår förenings styrelse hjälptes åt med att ta emot våra besökare. I ett antal album som besökarna kunde bläddra i visade vi upp exempel på hur man kan samla. Ingmar Gabrielsson hade även tagit med sig delar av sin samling med saker som använts på postkontor förr i tiden.
Vi sålde och stämplade nya frimärken, sålde lotter, delade ut gratismaterial och gav besökarna råd om värdering av samlingar. Ulricehamns Tidning hade skrivit ett reportage inför Frimärkets Dag och man hade även en reporter på plats som skrev och tog bilder så det kommer med all säkerhet att bli ytterligare ett reportage i tidningen framöver.
Tommy Samuelsson (191109)

Umeå

Frimärken är ju kultur i högsta grad, så det var trevligt att få hålla till i Umeås Kulturhus Väven i samma lokaler som Stadsbiblioteket.
Thomas Gunnarsson (191214) 

Västerås

I år höll Västerås Filatelistförening till på Stadsbiblioteket för att fira Frimärkets Dag. Trots flera annonser i våra lokala tidningar var besöksantalet ganska magert, cirka 200. Många var där för att få sina samlingar värderade. Aros Frimärken med Martin Blom fick mycket att göra. Men som vanligt var det inga värdefulla album så mycket skänktes till ungdomsavdelningen på plats. En hel del besökare fick med sig något hem till sina samlingar. Det kunde vara pärmar med småsamlingar eller nya pärmar och blad. Några vann också på vårt lotteri.
Att leta bland klipp från hela världen var populärt. det fanns också en chans att hitta en 4-skilling. Men i år var den kvar när vi slutade för dagen.
Vi sålde slut på alla beställda frimärken, så visst skrivs det brev och kort.
Framtiden får utvisa om det kommer några nya medlemmar till vuxenföreningen. Ungdomarna fick fem nya medlemmar, vilket är mycket glädjande. Roger Andersson (191215)