Rekordmånga e-julklappar i år

Sveriges brevbärare och postombud delar i år ut fler e-handlade julklappar till svenska folket än någonsin tidigare.

Postnords e-handelsrelaterade volymer  i Sverige har ökat med cirka 14 procent i december i år jämfört med december 2012. Kraftigast är ökningen för de mindre paket som brevbärarna delar ut. Enligt en ny undersökning från PostNord har svenskarna fram till den 18–19 december i år e-handlat julklappar för 4,2 miljarder kronor.

Postnord har låtit TNS SIFO fråga 2-000 konsumenter om de har e-handlat julklappar i år. Undersökningen genomfördes 18–19 december vilket innebär att merparten av årets julklappsinköp på internet har kunnat mätas. Av undersökningen framgår att fram till den 18–19 december i år hade cirka 22 procent av alla julklappsinköp i Sverige skett via internet. 43 procent av svenskarna har e-handlat julklappar för i genomsnitt 1.422 kronor. Det innebär att svenskarna e-handlat julklappar för cirka 4,2 miljarder kronor.

– Allt fler svenskar vet att de kan kapa julstressen genom att sitta hemma och beställa sina julklappar i lugn och ro. Det är enkelt och bekvämt och man känner sig trygg med att leveransen ska komma i tid, säger Andreas Falkenmark som är vd för Posten Meddelande.

De julklappar som flest handlat på internet i år är böcker, leksaker och kläder. Flera av dessa varor får ofta plats i de mindre paketen som brevbärarna delar ut. Det är också dessa mindre paket som ökat mest hos Postnord.

– Julen är vår mest hektiska period. I morgon den 23 december kommer våra brevbärare dela ut tiotusentals julklappar till de svenska hushållen och vi kommer också att köra ut de sista paketen till våra 1600 postombud, säger Andreas Falkenmark.

Fakta från undersökningen

  • Svenskarna har fram till den 18–19 december i år e-handlat julklappar för 4,2 miljarder kronor.
  • Fram till 18–19 december har svenskarna totalt handlat julklappar för 19,2 miljarder kronor (i fysiska och digitala butiker). Det innebär att fram till dess hade 22 % av svenskarnas totala julklappsinköp skett via internet.
  • 43 % av Sveriges konsumenter har handlat julklappar på nätet i år.

Mest populära e-julklappar

  1. Böcker: 33 %
  2. Leksaker: 20 %
  3. Kläder: 16 %
  4. Hemelektronik: 13 %
  5. Filmer: 12 %

131222_julhandeln_postnord

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic