Regeringen tar fram en krisplan för Postnord

Dagens Nyheter berättar i dag att regeringen håller på att ta fram en krisplan för Postnord, som ägs av svenska och danska staten. Näringsminister Mikael Damberg befarar att bolaget kan bli ett nytt Vattenfall, där skattebetalare drabbas.
I ett internt arbetsdokument på näringsdepartementet, som DN har tagit del av, framgår att Mikael Damberg är orolig för ytterligare ett ”Maudavtal”.

– Uttrycket syftar på de problem som omgärdat statliga Vattenfall efter att kraftjätten 2009 köpte holländska Nuon med dåvarande näringsminister Maud Olofssons välsignelse. Den mångmiljardaffären har varit förödande för Vattenfall, skriver DN.

– Det finns starka obalanser i Postnord och politikerna är oroliga för vilka risker de innebär för svenska postanställda, säger en person med insyn till tidningen.

– Arbetsdokumentet har rubriken Postnord Danmark då det främst är där problemen ligger, enligt regeringen. Danmark bedriver en ”aggressiv digitaliseringspolitik” anser svenska politiker och pekar på att danska staten tvingat alla invånare att skaffa e-post. Svenska hushåll kan välja om de vill ha utskick från till exempel myndigheter digitalt eller med vanligt brev, noteras i DN-artikeln.

De första nio månaderna 2016 gick den danska verksamheten med förlust på 481 miljoner kronor. De svenska verksamheten, där brevvolymerna sjunker i långsammare takt, redovisades ett plus på 337 miljoner kronor.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic