Postis konstpris tilldelas graffitikonstnären EGS

Världens första frimärken med graffititema ges ut i september och finska Posti har tilldelat graffitikonstnären EGS 2018 års pris för främjande av frimärkskonst. Priset består av ett penningpris på 10 000 euro och en frimärksutgåva med konstnärens verk. Posti ger ut frimärken med EGS verk. Dessa är veterligen de första frimärkena i världen med äkta graffiti.

Som alltid gäller att bilderna är klickbara för större sådana

Frimärksarket, som ges ut den 12 september, omfattar två inkrikes fixvärdemärken och motiven är två graffitiverk planerade av EGS från olika delar av världen. Graffitikonstverket i röda toner gjorde EGS i ett lagerområde i Melbourne i Australien år 2015 tillsammans med lokala målare. Det är fint att man ger ut ett frimärke med ett graffitikonstverk från andra sidan jordklotet.

• På det andra frimärket bildar bokstäverna E, G och S en världskarta
– Den gjorde jag på sidan av en liten lastbil i samband med en konstfestival i Sankt Petersburg 2014. Jag tyckte att det var en fin tanke att världskartan åkte på äventyr runt om i Sankt Petersburg samtidigt som Ryssland höll på att sluta sig på grund av ekonomiska sanktioner. Kartor och gränser är teman som alltid har intresserat mig, berättar konstnären

• Brev och frimärken är bekanta för EGS sedan åratal tillbaka
– Jag har haft ett tiotal brevvänner på olika håll i världen som jag bytt bilder av graffitikonstverk med. När graffitifrimärkena kommer ut i september tänker jag skicka mina gamla kolleger på olika håll i världen en bunt bilder i förstadagskuvert med de frimärken jag själv designat på. Jag ser fram emot det, berättar EGS.

• Priset lyfter fram en uppskattning för konst och frimärken
Med sitt unika pris, som nu delas ut för andra gången, vill Posti lyfta fram sin uppskattning för konst och frimärken samt dessas ställning.
– Vi letar efter nya upphovsmän utanför frimärkenas värld. EGS är en intressant konstnär som med sin graffiti spränger gränserna för traditionell konst. Eftersom graffiti är väldigt visuell passar den utmärkt för frimärken, berättar Design Manager Tommi Kantola, som är ordförande för Postis konstkommitté. 2017 års konstpris tilldelades skulptören Jasmin Anoschkin.

EGS är en av Finlands internationellt mest kända graffitikonstnärer. EGS konstnärsbana började i Helsingfors under 1980-talets senare del. Inspirationen kom från den första finländska graffitivågen. EGS graffiti finns numera i fler än 100 länder. Under de senaste åren har EGS utvidgat sitt uttryck mot mer traditionella konstformer, såsom målningar, skulpturer och installationer. EGS arbete visas även på en utställning med graffititema på Helsingfors konstmuseum HAM, som visas fram till 9.9.

 

Posta en kommentar