Postflygets 100 år firades

I fredags firades det ordentligt i Eslöv och Marieholm. Det var då på dagens 100 år sedan det första postflyget i Sverige.

Christer Mårtensson var en av de som var med i arrangemanget av jubileet och han har skickat kortet med minnespoststämpel och hälsning.

Det blåste mycket i fredags kväll men flygningen kunde genomföras. Precis som 1912 var det ett plan med en postsäck. 1912 flög dansken Peter Nielsen den tio kilometer långa sträckan och hade då kring 100 kort från Eslöv till Marieholm. Han togs då emot av 2.000 jublande personer.

Nu 100 år senare var det Sten Svensson som flög den korta sträckan. Han säger till Skånska Dagbladet att det var extremt blåsigt.
– Uppe i luften var det inga problem men precis när jag skulle landa kom det en kraftig vindby så jag fick ta en vända till innan jag kunde gå ner, berättade han för Skånskan.

Den här gången var det ungefär 100 personer som hade kommit för at se landnignen.

Marieholms Byaförening och Eslövs Frimärks- och Vykortsklubb arrangerade och i den senare föreningen är Christer Mårtensson ordförande.

Ett antal stämplade vykort från Postflygets 100 år finns för hågade spekulanter. Pris: 10 kronor. Skicka en tia plus returkuvert till mig så kommer vykortet, eller en tjuga till mitt plusgirokonto 728896–2 så ombesörjer jag även kuvert och returporto. Christer Mårtensson, Rönnvägen 1, 247 60 VEBERÖD

Ett vykort med motiv från flygningen för 100 år sedan hade tagits fram.

Ett vykort som flugits den korta sträckan Eslöv – Marieholm och sedan fortsatt med annan förbindelse till Skillingaryd.

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic