Posten hyllar Råsunda

Den allra sista landskampen på anrika Råsunda fotbollsstadion spelas onsdagen den 15 augusti mellan Sverige – Brasilien. Matchen blir en repris på VM-finalen 1958. Som en hyllning till evenemanget och arenan har Posten tagit fram en minnespoststämpel som kommer att användas på plats.

Posten är Nationell partner till Svenska Fotbollförbundet. Samarbetet omfattar alla landslag, Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan.

Året var 1958 och platsen Råsunda. Efter en målrik VM final kunde Brasilien fira sin första VM-titel. Kärleken till den brasilianska fotbollen från resten av världen hade fötts. Brasilianska Handelskammaren i Sverige, i samarbete med sina partners, uppmärksammar nu rivandet av den legendariska arenan med en rad manifestationer.

– Brasilien är i dag Sveriges största handelspartner i hela Latinamerika och den politiska relationen mellan våra länder är omfattande. 2009 signerades handlingsplanen för ett strategiskt partnerskap mellan Sverige och Brasilien. Många gemensamma värden och målsättningar har varit grunden för de goda kulturella förbindelserna mellan våra länder. Råsunda har varit en av de stora symbolerna för det, säger Leda Camargo, Brasiliens ambassadör i Sverige.

Michel Temer, Brasiliens vice president, och Drottning Silvia, själv Brasilienfödd, är två av hedersgästerna vid galamiddagen den 14 augusti på Grand Hotell. Värd för evenemanget är Brasilianska Handelskammaren i Sverige och vid middagen närvarar flera tongivande statsmän, politiker och betydande näringslivsaktörer för handelsutbytet mellan länderna, samt självklart fotbollscelebriteterna.

Bland höjdpunkterna märks mötet mellan de spelare som var med vid matchen på Råsunda 1958. Under kvällen signeras en fotbollströja av dessa. Tröjan auktioneras sedan ut via Bukowskis Market i en auktion som pågår online fram till och med 21 augusti. Pengarna går oavkortat till Childhood Brazil.

Från Brasiliens guldlag 1958 kommer Zagallo, Mazzola, Pelé, Zito, Pepe och Dino Sani till Stockholm 13-15 augusti för att träffa sin kamrater och dåvarande rivaler Kurt Hamrin, Agne Simonsson, Reino Börjesson, Sigge Parling, Bengt Gustavsson, Åke Johansson, Bengt Berndtsson och Owe Ohlsson.

Källor: Posten Frimärken och Svenska Fotbollförbundet

Posta en kommentar