Posten Ålands utgivningsprogram 2015

Posten Ålands utgivningsår 2015 inleds den 2 februari då två olika serier lanseras. Tiina Tahvanainen är fotografen bakom en ny serie frankeringsetiketter som sträcker sig över tre år och har temat Strandfynd.
Samma dag kommer de två första frimärkena i den sexåriga serien Segelfartyg. Konstnären och skepparen Allan Palmer står bakom de tolv motiven som täcker ett sekel av åländsk segelfartygshistoria. Först ut är skonerten Lemland och skonertskeppet Leo, bägge två tidstypiska för medlet av 1800-talet. Serien Segelfartyg får ett eget samlaralbum tillverkat i begränsat antal och samtliga utgåvor kompletteras även med maximikort.

Den 10 april välkomnas våren med en blommande Stor blåklocka, fotograferad av Andy Horner.

Årets Sepac-frimärke har temat kultur och Posten Åland ger ut sitt största frimärke någonsin – bokstavligen. Frimärket Midvinterblot är dryga 6 x 4 centimeter och visar detta Carl Larssons mest omtvistade och ödesmättade konstverk. I över 30 år kämpade han för att monumentalmålningen skulle hamna på sin rättmätiga plats i Nationalmuseums trapphall. ”Midvinterblotets öde knäckte mig! Med dov vrede erkänner jag detta” skriver Carl Larsson i sin självbiografi JAG. I dag hänger en mindre version av Midvinterblot på Andersudde som en del av Anders Wiklöfs konstsamling och det är den målningen som visas på frimärket.

Den åländska travpremiären firas år 2015 med ett frimärke, Travsport, som lanseras 1 maj. På frimärket har konstnären Staffan Nylander avbildat Ålands hittills mest framgångsrika travhäst Indian Silver. På de 61 starter han gjorde blev det 24 segrar, tolv andraplatser och sju tredjeplatser.

Redan 8 maj kommer fler åländska frimärken. Årets Europamärke har temat Leksaker från förr och på den åländska varianten syns en mekanisk leksaksapa med trumma som är i privat åländsk ägo, fotograf är Kjell Söderlund. Årets Europatema passar även bra in i Posten Ålands satsning på den kinesiska marknaden – 2016 är nämligen Apans år i Kina.

Utgåvan Mina frimärken 2015 är sammanslagen med temat Mitt Åland där kända personer med koppling till Åland får visa sin bild av landskapet. I år är Finlands tidigare president Tarja Halonen huvudperson, och önskade få se kraften hos den åländska kvinnan på sitt frimärke. Valet föll på ett fotografi av sjöfararen Mimmi Wikblom som var en av Gustaf Eriksons trotjänare och som rundade Kap Horn åtta gånger.

Den 8 maj lanseras även årets helsakskort. Motiv och konstnär är ännu inte fastställda.

Landsfadern, politikern, grundaren av Ålandstidningen och ledaren för Ålandsrörelsen Julius Sundblom föddes den 22 juni 1865, alltså för 150 år sedan. Detta jubileum hedrar Posten Åland med ett frimärke av konstnären Juha Pykäläinen, utgivet på födelsedagen 22 juni 2015.

Folkdräktssmycken är temat för Posten Ålands samutgåva med Schweiz som utkommer den 3 september. Den schweiziska utgåvan visar en brosch från Bern och den åländska ett traditionellt sjalspänne, en så kallad ”sölja” i silver.

I september kommer även ett frimärkshäfte med tre typiska åländska jakthundar – finsk stövare, gråhund och tax, målade av Bo Lundwall.

Årets julfrimärke är skapat av den svenska papperskonstnären och illustratören Fideli Sundqvist. I det minimala frimärksformatet är hennes extraordinära teknik inte väldigt tydlig men faktum är att allt som syns i frimärksmotivet är vikt av papper och därefter fotograferat.

Den 30 oktober kommer årets sista utgåva, Ålands sjöräddningssällskap 50 år. Konstnären Jonas Wilén står bakom motivet som visar en dramatisk räddningssituation.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic