Porslin och kvinnor på frimärken 29 april

Postnord ger ut två serier frimärken, Porslin samt Rösträtt för kvinnor. Dessutom kommer Drottning Silvia i en ny valör 24 kronor. Samtliga är tryckta på i offset hos Cartor Security Printing .

Klassisk svensk design lyfts fram i Postnords nya frimärkskollektion som lanseras den 29 april. Frimärkena pryds av porslin från några av våra mest framträdande svenska formgivare från porslinsindustrins storhetstid med mönster som bevarats i decennier.

– När vi tar fram nya frimärksmotiv vill vi lyfta fram händelser, trender och teman som speglar vår samtid. Porslin är en del av vardagsföremålen i de svenska hemmen och de traditionella mönstren är i dag eftertraktade att ha i sin servis. Med de här frimärkena vill vi uppmärksamma några av de framträdande formgivarna som haft en stor inverkan på designhistorien, säger Stina Olofsdotter chef Postnord Frimärken.

Frimärkskollektionen är designad av Carina Länk och lyfter fram de tidlösa mönster från klassiska serviser. Från Gustavsberg representeras Wilhelm Kåge med sina serviser Pomona och Spaljé samt Stig Lindberg med alster från Pall och Berså som kom att bli en storsäljare för Gustavsberg.

Formgivaren Margareta Hennixs sjuttiotals dekorer Juliana och Galejan bryts av med Herta Bengtssons stilistiska mönster från Blå Eld och Kadett. Porslin från Rörstrand representeras av formgivaren Marianne Westmans serviser Mon Amié från 1952 och Picknick från 1956 pryder även ett av frimärksmotiven.

– Svenskt porslin är verkligen i ropet nu, med mönster från 50- och 60-talet som fått ett extra uppsving. De svenska porslinsserviserna har visat sig vara hållbara både vad gäller produkternas kvalitet och design, med den yngre generationen som återupptäckt sina mor- och farföräldrars vardagsporslin. Vi vill uppmärksamma den svenska designskatten på dekorativa frimärken för både inrikes och utrikes hälsningar, säger Stina Olofsdotter.

Det släpps även ett rullfrimärke för inrikes brev med tre klassiska koppar från Gefle porslinsfabrik. Frimärsmotivet lyfter fram den svartvitrandiga Zebra av Eugen Trost från 1955, den prickiga servisen Amanita av Helmer Ringström från 1949 samt Solros av Lillemor Mannerheim.

Drottning Silvia 2021

Ett märke i valören 24 kronor. Utges i rullar om 100 märken. Foto: Anna-Lena Ahlström. Formgivning: Daniel Bjugård.

Porslin

Ett märke i valören för inrikes brev och fem märken i valören 24 kronor. Märket för inrikes brev utges i rullar om 100 och de övriga i häften om fem märken. Foto: Carina Länk och Nationalmuseum. Formgivning: Carina Länk. Publiceringstillstånd: © Stig Lindberg/Bildupphovsrätt 2020, © Marianne Westman/ Bildupphovsrätt 2020, © Margareta Hennix/ Bildupphovsrätt 2020, © Wilhelm Kåge/ Bildupphovsrätt 2020.

Rösträtt för kvinnor 100 år

Fem märken i valören för inrikes brev. Utges i häfte med tio märken om fem motiv. Illustration: Beata Boucht. Fotounderlag från: Demokrati100.se, Stockholmskällan, Albert Bonniers Förlag A.B., Bildarkivet, Kvinnsam, Göteborgs universitetsbibliotek. Typografi: Eva Wilson.

Posta en kommentar