Per bloggar om 28 maj 1958

Som tur är hoppades aldrig den 28 maj över i verkliga livet. Annars hade aldrig Malmö Stadion inte invigts och min hustru hade aldrig fötts. 
Min hustru är ingen frimärks- eller vykortsamlare – räcker med en i familjen – så jag nöjer mig med att hon är beundransvärd som följer efter sin ekorre till man på olika utställningar – åtminstone då och då. Och accepterar att halva huset är fyllt av filateli och vykort.

Fotbollsnörd som jag är har jag faktiskt aldrig varit på Malmö Stadion. När man sedan födsel och ohejdad vana bott 64 år i Horda och Skillingaryd i Jönköpings län var det så väldigt nära till elitfotboll på närmare håll: Öster i Växjö och Elfsborg i Borås.

Nu är jag ju inte 64 år utan man får plussa på två. Dessa tillbringades med studier i Borås och givetvis blev det en och annan match på Ryavallen men faktiskt också något besök hos filatelistföreningen.

Men nu halkade jag ifrån det där om Malmö. Den staden är ju verkligen i ropet i år: Jag har fått glädjas åt kongressen med SFF-dagar i Hyllie i Malmö, för ett par veckor sedan förlust i cupfinalen mot mitt älskade Djurgården och i månadsskiftet augusti-september är det dags för den stora utställningen Malmex 2018.

Så därför halkar jag in på det där med Malmö Stadion. Just det här vykortet lär nog hamna på mitt nya openexponat som ska vara klart till Malmex. Arbetsnamnet är Min revansch på VM 1958. Malmö var en av städerna som fick äran att hysa en av grupperna vid detta för Sverige så framgångsrika VM.

Kortet som sådant är poststämplat 1964. När fotografen var framme vet jag inte men det kan mycket väl vara vid VM 1958.

Så till sist, saxat lite ur Wikipedia:
”Den 28 maj 1958 invigdes Malmö Stadion. Statsrådet och fotbollförbundets ordförande Gunnar Lange höll invigningstalet.

Redan 1943 hade förslaget om ett stadion förts fram utan att någon specifik plats var utsedd.

1958 skulle Sverige arrangera världsmästerskapet i fotboll. Därför blev det viktigt att bygga en ny arena. Många förslag framfördes om var stadion skulle byggas, men alla intressenter var inte överens. Byggstarten fördröjdes och därmed äventyrades världsmästerskapet. När alla kommit överens om placeringen tog det omkring 15 månader att bli färdig med anläggningen.

Hela stadionområdet ritades av arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson. De ritade även Nya Ullevi i Göteborg till Fotbolls-VM -58 och likheten mellan arenorna är påtaglig.”

Posta en kommentar

En enda kommentar
 1. Stig Asklund skriver:

  Hej Per!
  Kul med fotbollen!
  1958 sommarjobbade jag på Solna Allmänna Sjukkassa – som det hette på den tiden. En kille hade köpt plats till alla matcher på Råsunda (200 meter från jobbet), men han bror skulle gifta sig, så han gav mig biljetten till matchen Brasilien-Frankrike. Kul!
  Min värsta fotbollsupplevelse var från 1955 – det ät ENDA gången jag lämnat en match i förtid. Jag och kompisen lämnade när Hälsingborg gjorde 5-0 på ‘vårt’ lag Djurgården. Det räckte så jädra bra! Sedan gjorde HIF ett mål till, fasansfullt! 6-0!
  Numera ser jag (och barnbarnet) alla Djurgårdens hemmamatcher, och många bortadito – ibland på bortaplan, oftast på krogen…
  Trevlig sommar!
  Mvh / vännen Stig A

  Per svarar: Tack Stig. Mitt Djurgårdshjärta hade nog inte klarat den förlusten. Hoppas vi ses på Malmex i sommar