Per-Anders Erixon – till minne

Sveriges filatelister, och då främst Stockholms, har stor sorg. Per-Anders ”X-er” Erixon lämnade hastigt det jordiska den 16 juli, 83 år gammal. Han var en stor profil för svensk filateli, både inom landet och internationellt. Han var en stor entusiast inom föreningslivet.

X-et föddes på en gård i Östra Ämtervik vid Sunne i Värmland den 4 januari 1930. Redan vid 16 års ålder tog han värvning som musikelever och han slutade sin musikaliska bana som Kunglig hovtrumpetare. År 2002 gav han ut sina musikaliska minnen i boken ”Från musikelev till hovtrumpetare”.
Redan i ungdom började X-et att samla frimärken och med åren byggde han upp flera fina samlingar. Under 60 år var han medlem i Stockholms Filatelistförening varav han var ordförande under 28 år.

Kommissarie och domare
X-et var en kvalificerad filatelist med stora kunskaper på många områden. Han engagerade sig även i förbundets verksamhet och var bland annat med i ledningen för de stora världsutställningarna i Stockholm 1974 och 1986.
1986 firade också hans förening 100 år och där drog han ett stort lass för jubileumsfirandet.
Hans kunskaper utnyttjades som internationell juryman. Han ställde också sina krafter till förfogande som kommissarie vid flera utställningar runt om i världen, bland andra i Moskva och i London.

Som filatelist ägnade han sig främst åt Sverige och Ryssland och han var en av initiativtagarna till Riksföreningen Rysslandsamlarna där han under många år var ständig sekreterare.
X-et samlade även så udda saker som fallskärmspost och som fallskärmshoppare hade han en postsäck med specialstämplade brev på ryggen, och det nämns också att han förgyllde tillställningen genom att blåsa postsignaler när han svävade genom luften.

Tyska Brinken 34
Detta var under många år en välkänd adress där såväl stockholmarna som tillresta ofta möttes i StFF:s lokaler. Där huserade X-et och var en chevaleresk värd.
Postmuseum låg också X-et varmt om hjärtat.
X-et lämnar ett stort tomrum efter sig – vi ska alltid minnas hans glada uppsyn och hans goda humor och vänskap.

Gösta Karlsson

130805_exet_080905

Per-Anders ”X-er” Erixon har avlidit.

Posta en kommentar

2 kommentarer
 1. Anitha Schäfer skriver:

  E-1 lämnar ett stort tomrum efter sig! Denne glade chevalereske gentleman som aldrig drog sig för att delta och göra en insats! Vid hans begravning i Slottskyrkan fanns mer än 100 av hans vänner närvarande. Och prästen nämnde att man räknat till ca 28 föreningar som han tillhörde! Under hela begravningen stod en hedersvakt och höll vår Svenska fana utsträckt med rak arm i stram militärisk ställning. Förutom den stämningsfulla musiken under begravningsakten, blåstes Tapto av Christer Danielson. Akten avslutades med Amazing grace.Jag tror vi är många som kan tacka Per-Anders för så mycket Jag har satt in en summa pengar på postgiro 901550-4 Till föreningen för den Beridna högvakten. Enligt hans eget önskemål! Det är fritt att följa mitt exempel Vänhälsningar Anitha Schäfer/Systeryster

 2. sven Ydell skriver:

  Xet har lämnat oss.
  Xet och jag och min son Fredrik hade ofta och länge pågående bytesaffäret oss emellan – frimärken – och då speciellt luftpostförsändelser. In i det sista diskuterade vi bytesalternativ.

  Xet var en av de ledande inom – den nu nedlagda – Scandinaviska Luftpostsällskapet. Vi planerade många händelser – vilka på grund av ett dödsall inom sällskapet – inte blev av.

  Något förvånad blev jag när Xet – för några år sedan – dök upp inom Officerarnas Målskjutningsförbund. Han var en mycket god skytt och deltog flitigt i förbundets skjutaktiviter.

  Xex – Du var en god vän och alltid gentlemannamässig med en stor portion av humor.

  Tack för att vi fick dela tiden vid flera tillfällen med Dig

  Sven o Fredrik Ydell

Drivs av Wordpress, av Cynatic