Open-samlingar – inte bara filateli

Motivsamlare försöker som regel illustrera sitt motivområde med olika sorters filatelistiskt material – frimärken, stämplar, helsaker och så vidare. Men på frimärksutställningar kan man också visa så kallade open-exponat, som även innehåller annat material.

Så här beskriver föreningen Svenska Motivsamlare (SMS) utställningsexponat i open-klass:

Du kan även använda annat material, till exempel vykort, telefonkort, barkbitar, fågelfjädrar, bilnummerskyltar och vad du nu kan tänkas hitta på. Hälften av materialet skall dock vara filatelistiskt, dvs. bestå av postalt material som frimärken, stämplar och helsaker. Det är ju ändå fråga om frimärkssamlande! Även här vinner du på att bearbeta utställningssamlingen efter en plan. Du ska göra en berättelse.

Generellt kan man säga om open-klassen att här kan du använda enklare material än i en motivsamling, så du slipper leta efter användbara filatelistiska objekt, men i gengäld väntas du visa större fantasi i ditt ämnes- och materialval. Motivsamlaren är ju låst till sitt val av material – det ska vara filatelistiskt, dvs. ha postalt ursprung. Antingen du väljer motivklass eller open-klass är det enda som begränsar din temasamling din egen fantasi!

På motivsamlarnas föreningsutställning på Netex visas flera trevliga open-exponat.

Staffan Lagergren använder allt ifrån vykort och mynt till en gammal öletikett och en Pixi-bok – vid sidan av frimärken, förstås! – i sitt open-exponat Gilla broar! Exponatet visar brobyggnadskonstens utveckling genom historien, olika typer av broar, broars betydelse för samhällsutvecklingen, och broar som symboler för samverkan och utbyte mellan folk och länder. Alla gillar broar!

Kalman Papp visar två open-exponat med historiskt tema. Det ena tar oss med på en resa till det forntida Egypten – pyramider och sfinxer, gudar och faraoner. En fascinerande civilisation med en historia som sträcker sig över 3000 år. Vykort och bilder av olika slag samsas med i första hand frimärken och postala försändelser. Kalmans andra open-exponat beskriver skriftspråkens utveckling genom tiderna, från hieroglyfer och andra tidiga bild- och symbolspråk via alfabet där tecknen representerade enskilda ljud eller stavelser, fram till dagens streckkoder, QR-koder och emojis.

Ännu ett open-exponat i Motivsamlarnas föreningsutställning är Margareta von Bahrs prisbelönade The importance of lace. Här handlar det om spetsarnas och spetsknypplingens fascinerande historia, och vid sidan av filatelistiskt material innehåller exponatet förstås åtskilliga vackra spetsar.

–  Spets var framförallt under 16- och 1700-talen ett medel att visa sin sociala ställning och sin rikedom, berättar Margareta. Producenterna däremot var främst tusentals fattiga kvinnor i hela Europa, som tillverkade spets för att överleva. Detta hantverk visade sig ha stor betydelse ekonomiskt, socialt och kulturellt, och speglar hur livet såg ut för fattig såväl som för rik under denna tid.


Om du funderar på att utveckla din samling till ett open-exponat är du välkommen att kontakta riksföreningen Svenska Motivsamlare (SMS). De ger gärna tips om var du kan hitta lämpligt material och vad du kan tänka på när du gör i ordning ditt exponat.

Posta en kommentar