Här är de nya svenska frimärkena

På torsdag kommer nya frimärken med tema höst och svensk möbeldesign
PostNord lanserar den 21 augusti två nya frimärksteman. Det ena visar att skördetiden för nypon, hallon och andra bär är här, medan det andra visar framstående svensk möbeldesign i form av fem olika stolar.

– Närvaron av hösten och höststämningar på frimärken har blivit allt vanligare under senare år. Nu lanserar vi frimärken med fantasifulla bilder av bär och blad som vi tror kan passa oavsett om det handlar om officiella eller personliga brev och hälsningar, säger Britt-Inger Hahne, chef för PostNord Frimärken.

Frimärkena – som ges ut både i häfte och rullar – har utformats av frimärksdebutanten Jesús Verona. Förlagor är hans egna fotografier av växter som han sedan komponerat ihop.

– Svensk design i olika former är ett outsinligt frimärkstema. Här låter vi stolen ta plats och presenterar fem stolar av fem olika designers, säger Britt-Inger Hahne

En av stolarna är Hug, formgiven av Anna von Schewen.

– Stolen är intressant då det är den möbel man har närmast kroppen. Det ställs även stora krav på en stol eftersom den ska kunna bära en stor vikt som rör sig, en människa, säger Anna von Schewen.

Övriga motiv på frimärkena i häftet med svenska stolar är:

  • Carl Malmstens stol Lilla Åland som med tiden har blivit den mest folkkära möbeln i Sverige. Namnet kommer av att Malmsten under ett besök på Åland inspirerades av ett par svarvade äldre pinnstolar.
  • Cinema blev Gunilla Allards genombrott som formgivare. Stolen associerar till funkis.
  • Yngve Ekströms Lamino blev en favoritfåtölj att trivas i och vid millennieskiftet röstades den fram som Seklets svenska möbel.
  • Mats Theselius har med konstnärens öga gett form åt fåtöljer i över två decennier. Aluminiumfåtöljen som ritades 1990 är ett uttryck för hans maskinromantik.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic