Nya kungafrimärken presenterade

Posten ger den 22 augusti ut tre frimärken vilka uppmärksammar Carl XVI Gustafs 40 år som statschef. Motiven är en porträttbild, kungens monogram samt kungen med tronföljarna kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Frimärkena har tillkommit i nära samarbete med Hovet.

– Vår kung, Carl XVI Gustaf, firar i år sitt 40-årsjubileum som Sveriges statschef. Posten uppmärksammar detta firande med att ge ut tre frimärken i ett block och vi är mycket glada att vi har fått tillgång till ett tidigare opublicerat foto som visar en kung, en far och en morfar, och samtidigt vår tronföljd säger Postens frimärkschef Britt-Inger Hahne.

Den 15 september 1973 avled kung Gustaf VI Adolf och i samma stund fick Sverige en ny statschef, Carl XVI Gustaf som är den sjunde monarken inom ätten Bernadotte.

I år firas över hela landet 40-årsminnet av denna historiska händelse. Inom ramen för jubileet genomför kungaparet resor till alla län, där Värmland och residensstaden Karlstad besöks samma dag frimärkena ges ut, torsdagen den 22 augusti.

Förlagorna till frimärkena är kungens monogram, ett porträttfoto av kungen i profil vänster – den klassiska posen på frimärken med monarkens bild – och ett fotografi av kungen och tronföljarna kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Frimärkena inramas av det mönster med regelbundet utströdda kungakronor och stjärnor mot sober blå bakgrund som är en bärande del i den grafiska profil som tagits fram speciellt för jubileumsåret.

Fakta om frimärkena Carl XVI Gustaf 40 år som statschef
Frimärkena har formgivits av Gustav Mårtensson efter förlagor av Karl-Erik Forsberg (monogrammet), Bruno Ehrs (porträttet), Kate Gabor (kungen med tronföljarna kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle) och Ola Johansson/Destrito (bakgrundsmönstret). Gravör: Lars Sjööblom. Tryckning har skett i kombinationen ståltryck och offset och frimärkena förpackas i block med tre frimärken i varje. Valören är 6 kronor, för inrikes brev och hälsningar.

130822_frimarke_kungen_40ar

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic