Nya frimärken till Frimärkets Dag

Posten gav lagom till Frimärkets Dag i går ut två frimärken som uppmärksammar operakonsten och kung Gustav III. Motiven knyter an till fransmannen Daniel Aubers opera Maskeradbalen och den svenska baletten Gustav III.

– I detta svensk-franska samarbete hyllar vi tillsammans operakonsten, kulturmänniskan och den store frankrikevännen Gustav III, och baletten som konstart. Kungen själv möter oss på det ena frimärket i gestalt av premiärdansören Olof Westring vid Kungliga baletten, säger Britt-Inger Hahne, Postens frimärkschef.

Gustav III är frimärksutgåvans huvudperson. Hans öde skildras i operan Maskeradbalen, komponerad av fransmannen Daniel Auber som avbildas på ett av frimärkena omgiven av notblad. Operan hade premiär 1833 och handlingen kretsar kring kungamordet 1792.

Motivet i marginalen runt frimärkena är salongen i Operahuset i Stockholm.

Utgivningsdagen den 9 november var samordnad med invigningen i Paris av frimärksmässan Salon d’Automne. Sveriges ambassadör Gunnar Lund, Posten Frimärkens designchef Stina Olofsdotter och frimärksgravören Lars Sjööblom medverkade vid en särskild utgivningsceremoni.

Frimärkena Gustav III på Kungliga Operan presenteras på de 44 orter där Frimärkets Dag arrangeras.

Läs mer om arrangemangen här: https://sff.nu/fd2012

Fakta om frimärkena Gustav III på Kungliga Operan

Frimärkena har utformats avGustav Mårtenssonefter fotografier av C Lehenaff/Photononstop (noterna), IBL Bildbyrå/Bridgeman Art Library (Auber), Carl Thorborg (Olof Westring i rollen som Gustav III) och Alexander Kenney (Operainteriören). Gravör: Lars Sjööblom. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är block med två frimärken. Valören är för utrikes brev och hälsningar.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic