Nya frimärken från Åland

Den 23 juli gav posten på Åland ut två nya frimärken med motiv från The Tall Ships Races i Mariehamn.

Den 23 juli deltog Åland Post i sommarens segelfartygsevenemang The Tall Ships Races i Mariehamn. De två frimärksutgåvorna hyllar segelfartygstraditionerna och bjuder in till folkfestens gemenskap. Den åländske konstnären Juha Pykäläinen gladde sig åt uppdraget och har med lust och glädje skapat två klassiska frimärkskonstverk.

Frimärkskonstnären Juha Pykäläinen hade många fina minnen från folkfesten 1988 då Mariehamn senast var officiell etapphamn för havskappseglingen The Tall Ships Races. De fungerade som inspiration till årets frimärksutgåvor: ”Jag var då ute på havet i en liten båt och målade så mycket jag bara hann. När jag fick frågan om att illustrera årets evenemang blev jag väldigt glad eftersom jag var bekant med känslan av lust och glädje som det gav mig då och de känslorna ville jag överföra på de nya frimärkena. Jag valde att göra traditionella oljemålningar eftersom jag upplever att den är bra för just få fram den äkta och levande känslan.”

Äventyret, gemenskapen och kamratskapet är utgångspunkt för frimärket, medan ett myllrande hamnområde fyllt med besökande segelfartyg är motivet för miniatyrarket där museifartyget Pommern påminner om Ålands stolta segelfartygstraditioner.

The Tall Ships Races är en tävling för segelfartyg och stora segelbåtar och besöker Mariehamn från 22 till 25 juli. Under två dagar förvandlas Västra hamnen till festområde. Syftet med tävlingen är framför allt att uppmuntra ungdomar att lära sig segling och på samma gång knyta internationella vänskapsband. Segelfartygens besättningar måste därför bestå av minst hälften ungdomar mellan 15 och 25 år.

Posta en kommentar