Nya finska julfrimärken presenterade – del 1

Finska Posti gav ut årets julfrimärken den 4 november och de skapades i en designtävling, som ordnades i samarbete med konstnärliga fakulteten vid Lapplands universitet.

Genom tävlingen sökte man traditionell julstämning och just det finns i vinnararbetena Byatomte och Julstuga.

• Byatomten kikar genom fönstret
På julhälsningens fixvärdemärke kikar tomten in genom fönstret i en varm stuga och lämnar endast efter sig fotspår i snön. Ida Sarisalmi, som studerar inrednings- och textildesign, har illustrerat frimärket Byatomte, vars färger betonar stämningen och skillnaden mellan den kalla, yttre stockväggen och värmen inomhus. Julhälsningens fixvärdemärke ges ut i ett häfte med tjugo frimärken.

• I stugan råder en stämning av väntan inför jul
På julens inrikes fixvärdemärke finns en känsla av väntan inför jul. Stugan är städad, julgranen dekorerad och ljusen glöder av värme. Även hunden anar att en stor fest är på kommande. Jutta Luukkonen, som studerar grafisk design, har använt vattenfärger i frimärket Julstuga som hon har illustrerat. Frimärket andas julstämning från den egna barndomens jular. Julens inrikes fixvärdemärke ges ut i ett ark med tio frimärken och ett häfte med fem frimärken.

Detta är del 1 av 2 om de nya finska frimärkena i november.

Posta en kommentar