Mynt såldes för 1,45 miljoner 

Det är inte ofta vi berättar om mynt men då en del frimärkssamlare även är är myntsamlare kommer en färsk myntnyhet. Bruun Rasmussen Auktioner i Köpenhamn har sålt Danmarks dyraste mynt för ett klubbslag på motsvarande 1 450 000 svenska kronor. Det är en dubbel speciedaler från 1658 som är slagen i Norge under danske kungen Frederik III.

– Myntet är endast tillgänglig i detta enda exemplar och har hittills varit okänt i hela det internationella numismatiska världen. Så vi är mycket glada över att det gick till en norsk myntsamlare i auktionssalen, säger Michael Fornitz, chefnumismatiker på Bruun Rasmussen Auktioner.

Den unika myntet har troligen avsetts som en presentation bit för Frederick III konstkammare i Köpenhamn, men – möjligen som ett resultat av de svenska krigen – aldrig nådde dem. Sedan präglingen har den funnits i familjen, först i Norge och senare i Danmark.

Myntet lämnades in av en dansk privatperson som ärvde myntet 1982 av en familj med norska rötter. Det har sedan dess lagrats i en låda med ett antal andra arvegods.

mynt-auktion-danmark-151103

Auktion i Danmark.

mynt-auktion-danmark-myntet-151103

Värdefullt mynt

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic