Midsommartävlingen avgjord

Vår Midsommartävling lockade och vi fick drygt tio svar. Vi har dragit tre vinnare plus att vi presenterar lite kring ”Ture Sventon”.

Vinnare blev Göthe Johansson, Lennart Weirell och Sune Lindskog och det kommer ett litet pris till var och en av dem.

Rätta svaret var Sommarpalatset i Peking och vi visar frimärket i rätt utförande här:

Sedan har vi Arne Svenssons berättelse som kommer här:

Ture Det var ett tag sedan jag såg min gamle vän, den skarpsynte privatdetektiven Ture Sventon. Det har ju ofta råkat bli så att vi träffats i samband med någon klurig tävling på SFF-sajten. Men några dagar före midsommar stötte vi oväntat ihop i vimlet på stan´s shoppinggata.
– Läget? undrade jag nyfiket.
– Semlorna är slut i hela stan, suckade min vän. Lika bra att ställa in midsommarfirandet!
– Men jordgubbar med vispgrädde skulle väl kunna vara ett tänkbart substitut? försökte jag.
Sventon muttrade något ohörbart, men vi slog oss i alla fall ner vid ett bord på den lilla uteserveringen och beställde var sin tallrik jordgubbar med vispgrädde.
– Något nytt? undrade Sventon efter att försiktigt smakat på grädden.
– Hade en något märklig dröm i natt, avslöjade jag.
– Såå! Låt höra, sade Sventon och sken upp.
– Jag drömde att jag träffade Per Bunnstad.
– Var väl inte så märkligt, replikerade min vän torrt.
– Kanske inte, men vi träffades på en för mig helt okänd plats. Där var en massa konstiga byggnader, ungefär som någon sorts österländska tempel.
– Österlandet vimlar av sådana platser!
– Antagligen, men hela parken, eller vad man ska kalla det, var snötäckt. Det skulle ha passat utmärkt som ett prima svenskt julkort. Om det inte hade varit för de där konstiga byggnaderna.
Sventon tog en sked full med jordgubbar, och jag såg att han funderade intensivt.
– Vad gjorde ni där bland templen? undrade han stilla.
– Inte mycket, sa jag. Per hejade på mig, och sade att det var en härlig sommarpark vi befann oss i, men jag protesterade och menade att det snarare var en vinterpark.
– Aha! Triumferade Sventon med mustaschen full av vispgrädde. Du drömde att du var i Kina!
Jag tittade förvånat på min vän.
– Kina?
– Jajamän! Jag minns när jag var i Peking, eller Beijing, som det heter på nusvenska, myste Sventon. Jag var där och spanade på den oförbätterlige Mr Vessla. Och just där i Summer Palace, som det kallas, lyckades jag få syn på de legendariska välputsade lackskorna bakom ett draperi i ett av husen.
– Jaså, minsann, sa jag förvånat. Det är till att ha uppdrag så fjärran hemifrån.
– Jodå, till och med i Fjärran Östern, log Sventon, och vi fortsatte vårt trevliga samtal under andaktsfullt intagande av våra jordgubbsportioner.

Dagen före midsommaraftonen knackade jag som vanligt fram den välkända SFF-sajten. Där hade dykt upp men ny tävling! Det gällde att identifiera ett frimärke föreställande ett antal snöhöljda österländska ”tempel”.
– Du käre gamle Sventon, tänkte jag och knackade glatt ner svaret på den snöiga sommartävlingen: Kina, Peking eller Beijing. Och för att briljera lite knackade jag också ner en del av vad Sventon berättat från sitt kinauppdrag, nämligen att ”sommarparken”, som på kinesiska heter Yíhé Yuán har anor från mitten av 1700-talet. Det är ett flera kvadratkilometer stort område med sjöar, stiliga broar, naturområden och byggnader som vid slutet av 1800-talet restaurerades och fick sitt nuvarande namn. Sedan 1998 finns området med på UNESCO:s världsarvslista.

Arne Svensson

Posta en kommentar