Kazakstan var frimärkslandet

Sent om sider kommer här rätta svaret på vår senaste tävling.
Det var Kazakstan som avsågs. Det var där bandy-VM hölls, det för svensk del så framgångsrika med guld som följd.

Guld blir det inte till Gabriel Sjöblom i Katrineholm men väl ett annat pris. Han var nämligen av av åtta med rätt svar medan ett par tippade Ryssland.

Vi gratulerar Gabriel och tackar alla andra som deltog i tävlingen.

Vi kan inte undanhålla våra läsare vad ett par av de tippande kom med för bidrag förutom rätt svar:

Från år 2007 en bild på en gubbe av snö,
hade inte gått i Borås, där det mest är tö.
Åter igen, från vår klurige Per, en fråga,
nu gäller det – vinna våga!

Vad är det nu Sverige i januari skall vinna,
och före detta har skett, jag måste hinna,
att detta märke katalogisera,
för att bland de rätta svaren mig kvalificera!

Jag har förstått att det är bandy det gäller,
när det nu i nätet är röda bollar som smäller.
På av is det spelas på en plan,
det hela äger rum i KAZAKHSTAN!

Sune Lindskog
Borås FF

xxxxxxxxx

På nyårsaftonens morgon knackade det på dörren, och jag kunde konstatera, att det var min gode vän Ture Sventon som tittade in för att passa på att önska gott nytt år, när han ändå varit ute och inhandlat ett gäng färska semlor att förgylla nyårsvakan med.

Efter lite allmänt nyårssnack påpekade den skarpsynte privatdetektiven att det var ett tag sedan jag rådfrågat honom om något frimärksmysterium på den alltid alerta SFF-sajten. Jag påpekade att det inte funnits några mysterier de senaste månaderna men tänkte för säkerhets skull kolla, om det möjligen kommit något så här inför årsskiftet. Det hade det!
Det gällde att identifiera ett frimärke med en fryntlig snögubbe på.

– Minsann, utropade jag. Det har precis dykt upp ett nytt mysterium!
Sventon lutade sig fram och betraktade skärmen.
– Hmm, mumlade han. Känns bekant på något sätt!
– Det ska vi nog knäcka, menade jag. Här finns ju flera ledtrådar. 2007, t.ex. Och inte helt vanliga bokstäver. Alltså kan vi lugnt lusläsa någon lämplig Michelkatalog, och se vilken gammal Sovjetrepublik eller nått som gett ut ett snögubbsmärke 2007!

– Sakta i backarna, varnade min vän. Ledtrådar kan vara falskspår. Visserligen kan jag inte alla språk, men min intuition säger mig att bokstäverna skulle kunna översättas med något i stil med ”Gott nytt år”. Och i så fall kan ju märket lika väl vara från 2006 med önskan om ett gott nytt 2007.
Jag nickade sakta instämmande.

– Dessutom, sa Sventon med en tydlig triumf i rösten, kom jag just nu på vad som var bekant med det där märket. Hösten 2006 var jag på ett spaningsuppdrag i Kina, och eftersom ärendet gällde förfalskade dokument av synnerlig vikt, beviljades jag ett besök på det ansedda tryckeriet ”Beijing Postage Stamps Printing House” för att närmare sätta mig in i tryckeriteknikens alla mysterier. Jag råkade då få se att de just var i färd med att trycka det där snögubbsmärket. Jag bytte några ord med chefstryckaren, och han upplyste mig om att de tryckte märkena i fyrfärgs offset i ark om 16 märken på uppdrag av postförvaltningen i Republiken Kazakstan. Där skulle de ges ut den 1 november inför det stundande nya året.
– OK, suckade jag lite uppgivet. Då är saken redan klar. Svaret är Kazakstan!

– Sakta i backarna, utropade min vän. Om frågan endast hade gällt varifrån märket kommer, så hade man ju faktiskt kunnat svara Kina också, för där trycktes det ju. Men nu var det ju förstås det där med VM-guld i januari också, så då får det bli Kazakstan. Boxnings-VM i Kina är ju inte förrän i maj-juni.
– Ja, vi ska inte krångla till det, tyckte jag. I Kazakstan tar vi VM-guld i bandy i januari!
– Hmm, muttrade detektiven. Kanske ska vi krångla till det lite! Bandyfinalen spelas, om jag minns rätt, den 5 februari, så något VM-guld redan i januari kan vi väl knappast ro hem?
– Januari eller februari, sa jag. Nu firar vi guldet med varsin semla! I februari kan det vara för sent.
– High five! sa Sventon, och öppnade påsen med vänsterhanden.

Arne Svensson, Katrineholm

Frimärket från Kazakstan som vi i tävlingen hade suddat lite på.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic