Julkram – vackrast i Finland

Finländarna har röstat fram stämningsfulla Julkram som det vackraste frimärket 2013. Barngestalterna på frimärket som designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu kommer ursprungligen från ett gammalt vykort.

En varmt guldskimrande bakgrund skapar en stämning av levande ljus på julfrimärket som kom ut i november 2013.

Julkram fick i omröstningen 10,5 % av samtliga 18 224 röster. Omröstningen ordnades på Postens webbplats och i kundtidningen Post till dig. År 2013 utkom i Finland sammanlagt 67 frimärken i 23 olika utgåvor.

Näst flest röster, 8,9 %, fick Strandbastu, designad av Emil Bertell, ett av märkena i miniatyrarket Höstfrimärken med fem frimärken. I miniatyrarket, som kom ut i september 2013, avbildas vackra höstliga stämningar på landet och i staden.

Till tredje vackraste frimärke röstade finländarna med 6,5 % av rösterna fram Rosor, som designats av Kaarina Toivanen. Bildmotivet är en mörkröd mormorsros som återgetts med modern teknik. Frimärket, som passar bra för lyckönskningar, gavs ut i maj 2013.

Bland tio i topp fanns också en ängel, en brevbärarbil och klassiska tavlor.

Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu som designat årets vackraste frimärke placerade sig väl i tävlingen också med sina andra märken. Det andra julfrimärket de designat, Ängel, blev fjärde i omröstningen. Dessutom blev Postens utdelningsbilar av samma designerduo åttonde i omröstningen. PostEurops sakkunnigjury röstade samma utdelningsbilmärke till det vackraste frimärket i Europa i september 2013.

Också de frimärken som Emil Bertell designat placerade sig väl i omröstningen och han fick med sammanlagt tre frimärken bland de tio vackraste. Utom Strandbastu, som kom på andra plats, var frimärkena Roddbåt och Parkbänk i miniatyrarket Höstfrimärken enligt deltagareagarnas åsikt de femte och sjätte vackraste.

De som röstade tilltalades också av finländsk konst. Två frimärken som baserar sig på Eero Järnefelts klassiska målningar placerade sig i omröstningen bland de tio vackraste märkena. Frimärkena Raatajat rahanalaiset (Trälar under pennigen) och Metsämaisema (Skogslandskap) i ett miniatyrark designat av Teresa Moorhouse blev nummer sju och tio i omröstningen.

De tio vackraste finländska frimärkena 2013

  • Julkram, Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu
  • Höstfrimärken: Strandbastu, Emil Bertell
  • Rosor, Kaarina Toivanen
  • Ängel, Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu
  • Höstfrimärken: Roddbåt, Emil Bertell
  • Höstfrimärken: Parkbänk, Emil Bertell
  • Eero Järnefelt 150 år: Raatajat rahanalaiset (Trälar under pennigen), Teresa Moorhouse
  • Europa: Postens utdelningsbilar, Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu
  • Sommarbukett, Päivi Viita
  • Eero Järnefelt 150 år: Metsämaisema (Skogslandskap), Teresa Moorhouse

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic