Islands frimärksförvaltning läggs ned

Postphil – Island Post, Stamp and Philatelic Department – kommer att läggas ned i slutet av detta år efter cirka 90 år och om det blir fortsatt frimärksutgivning nästa år är skrivet i stjärnorna. Det är en verklighet och inget aprilskämt.
– Vi har fortfarande två frimärksemissioner kvar i år, den 12 september och 31 oktober, men när de är klara kommer avdelningen att stängas för gott och kommer att sluta betjäna frimärkssamlare, inhemska och utländska, helt och hållet, noterar Vilhjalmur Sigurdsson vid den isländska filateliavdelningen.

Han fortsätter:
– Det faktum att antalet filatelikunder ständigt har minskat år efter år har lett till flera års underskott för Postphil. Island Post har fått en ny vd, Birgir Jonsson, som avskaffar allt som inte är lönsamt i detta företag, inklusive Postphil, och det beror på att Island Post för närvarande har allvarliga operativa svårigheter.
Den 20 augusti sade Island Post upp cirka 50 personer i hela företaget.

Den nuvarande ledningen av Island Post vill om möjligt att sluta producerad nya frimärken helt, men på grundval av gällande lag, kan Island Post inte ensidigt besluta att göra det. Det finns emellertid viss osäkerhet om hur dessa frågor ska hanteras i framtiden och företaget väntar på svar från dess ägare, den isländska staten.
Frågan är oviss om företaget kommer att fortsätta att ge ut nya frimärken 2020 och framåt.
– Antalet nya frimärken kommer att bli mycket få varje år och det kommer inte att finnas någon tjänst för frimärkssamlare. Enligt vd Birgir Jonsson kan denna uppgift att producera och utfärda nya frimärken ges till externa entreprenörer.

Vilhjalmur Sigurdsson lämnar sitt jobb i september efter 20 år som ansvarar för Postphil.
Från oktober till december kommer det bara att vara tre personer som arbetar på Postphil. Sedan ingen alls.

Det är alltså inte bara svensk-danska Postnord som har problem i dagens digitaliserade samhälle.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Sune Pettersson skriver:

    Tänk om alla filatelister skulle börja använda sina postfriska dubbletter. Inga nya inkomster bara arbete för posten.
    Filatelister