Inför Malmex: Vykort från förr (8)

Månadskiftet augusti-september är det dags  kanske största händelse inom svensk filateli. Starten för den nationella och regionala utställningen Malmex närmar sig på allvar och vi går via vykort drygt 100 år tillbaka i tiden.

Malmex hålls alltså i Malmö och är ett arrangemang flera Skåneklubbar emellan.

Vid Baltiska utställningen 1914 i Malmö låg de svenska kvinnornas utställning i paviljongen Årsta. Den var en kopia av Fredrika Bremers barndomshem. Utställningen behandlade kvinnans ställning i samhället och hennes betydelse för samhällsutvecklingen. Fredrika Bremer (1801–1865) var en pionjär i den svenska kvinnorörelsen.

Magnus Gartrup från Trelleborg –välkänd med sin Malmö Frimärkshandel – ställer för övrigt i vykortsklassen vid Malmex ut fem ramar om Baltiska utställningen 1914.

Äkta Malmöbon Hans-Uno Hansson – numera bosatt i Kungsbacka – finns i inbjuden klass med sitt exponat med just Baltiska utställningen. Hans-Uno visar för övrigt posthistoria i regional klass med annat kring Skåne: Hur järnvägen Malmö ‐ Simrishamn med bibana påverkade posthistorien.

Totalt har vi nio vykort att presentera och det sista kommer inom kort.

• När det gäller Malmex 2018 kan vi rekommendera ett besök  och i förväg kan man läsa mer på dess hemsida som finns på denna länk

Posta en kommentar