Hurra för Norge i dag!

I dag den syttende mai kan det vara på sin plats att hylla vårt kära grannland i väster med ett vykort som har lite drygt 100 år på nacken. Vykortet är ofrankerat och det står inte när det är tryckt. En djärv gissning är strax efter unionsupplösning 1905. Kanske kring 1910.

 

Saxat ur Wikipedia: Den norska flaggan tillkom 1821. Norge var från och med 1397 fram till 1814 i union med det danska riket och flaggan bygger på den danska Dannebrogen. Flaggan har även ett infällt blått kors som symboliserar Norges dåvarande union med Sverige 1814–1905. Det blå infällda korset är betydligt mörkare än Sveriges nuvarande flagga. Detta beror på att Sveriges flagga före 1905 var mörkare än den är idag.

Färgerna rött-vitt-blått var även symboler för stater vars statsskick byggde på folkrepresentation, till exempel Frankrike, USA, Storbritannien och Nederländerna.

Flaggan är en nordisk korsflagga, vilket innebär att den vertikala korsarmen är något förskjuten inåt (mot flaggstången), och flaggan ansluter därmed till övriga nordiska flaggors utformning. Norges flagga används även på Jan Mayen och Svalbard som ingår i det norska riket och som saknar egna flaggor.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic