Hemester: Besök i Gränna

Under coronakrisen får man ytterligare tid över för att undersöka filatelins och vykortens underbara värld. Det kan också bli en resa som hemester till Gränna och även lite postanknytning där.

Denna julidag är det hur mycket folk som helst på stan och kön till Visingsöfärjan är lång. Så var det även fler helger i juli-augusti. Alla ska ut till ”öa”.

Ur posthistorisk synpunkt finns det mycket kring Gränna, eller Grenna som det stavades en gång tiden.

I Hans-Ove Aldenbrinks ”bibel” om posthistoria i Jönköpings kommun finns ett omfattande avsnitt kring posten i Gränna. Här fanns poststation redan på 1600-talet.

I korsningen med huvudgatan ser vi skylten Postgatan och på ett annat ställe ser vi utanför ett bostadshus en härlig postlåda med en brevbärare.

I det egna exponatet om Thure Sällberg går det med ett vykort från Gränna med postanknytning, ett vykort vid postgården vid kyrkan.

För vykortssamlaren är Gränna en ögonsten. Det finns en rad härliga vykort och inte minst färglagda sådana från de första åren på 1900-talet.

För bara några år sedan fanns det en butik på Brahegatan med allsköns saker – bland annat gamla vykort – men den verkar ha flyttats eller är helt borta nu. Utanför satt vid det besöket välkände konstnären Calle Örnemark och det blev en pratstund med honom. Kanske försvann butiken i samband med hans frånfälle… Fast så var det nog inte.

Hur det är med postkontoret i dag låter vi vara osagt men det verkar bara finnas ett postombud hos ICA och de flesta brevlådorna töms redan klockan 09.00. Vykortet vi postade tog 23 dagar att komma fram till Skillingaryd och frimärket stämplades inte… Polkagrisarna vi tog med hem och är ännu inte öppnade…

Posta en kommentar