Gibraltar firar Elisabeth med nya frimärken

Det har på sistone varit tv-program i Sverige om det brittiska kungahuset och i år är drottning Elizabeth extra i fokus. I november firar hon och Philip 70 år som gifta. Järnbröllop kallas det visst på svenska.

Någon järnlady får vi dock inte kalla Elizabeth för det var smeknamnet på numera avlidna Margaret Thatcher.

Det där med kvinnor och frimärken hör faktiskt mycket mer ihop än vad vi män kanske inbillar oss. Visst är nog 90 procent av medlemmarna i frimärkslubbarna oftast män men kvinnor har också ett genuint frimärksintresse. Hennes frimärkssamling tillhörde tillhörde hennes far George VI och hon har förvaltat det väl. Utvalda delar av hennes samling fanns att beskåda i anslutning till den stora europeiska frimärkutställningen i Tammerfors i Finland i maj.

Det kan ju även noteras att britterna i alla tider haft regenten på frimärksbilden. Det började redan med drottning Victoria 1840 – världens första frimärke.

De avbildade frimärken gavs ut av Gibraltar i maj och hyllar Elizabeth and Philip som den 20 November 1947 gifte sig i Westminster Abbey i Lodon. det är åtta frimärken som ges ut och de är tryckta i offset,

Gibraltar har en restriktiv frimärksutgivning, till skillnad mot fler och fler länder som mer eller mindre pumpar ut nya frimärken för att på det sättet tjäna multum.

Posta en kommentar