Frimärkets Dag 2013 – arrangemang

Arboga – 100 besökande

Arboga Frimärksklubb Ungdomsavdelning hade ett trevligt arrangemang i biblioteket. Det var knappt 100 personer men inte så många ungdomar.

arboga_fd2013_3

arboga-fd2013_2

fd2013_arboga1

131115

x

Borås – nya medlemmar

I en annons i Borås Tidning om ”Frimärkets Dag och Frimärksutställning”, samt en blänkare i tidningen, under rubriken ”Borås-Guiden” om ”saker Du kan göra idag” med stort foto och del av ett visirblad med vackert stämplade frimärken, gjorde Borås Filatelistförening reklam för årets FD i Borås. I gratistidningen Borås-Kuriren skrevs också en artikel om FD i Borås.

Vårt arrangemang hålls sedan några år tillbaka i Hemgården, mycket centralt belägen vid Södra torget, stadens busstorg. Dessutom samma dag som årets ”Höstmarknad” äger rum i Borås centrala delar. Det gynnar oss, för att på ett lätt sätt komma och besöka oss.

Ordförande Erik Hultman och arrangörskommittén kunde glädja sig åt ett stort antal besökande, uppskattningsvis över 300. Medlemmarna hade ett 20-tal ramsidor till förfogande för utställning av vitt skilda samlingsområden. Besökarna kunde se på frimärken om Esperanto och Knyppling genom Bo och Margaretha von Bahr.  Andra ramar med Öland, Vimpelpost, Frimärket 100 år, Falska Häften, Svarslösen. Hasse Brockenhuus om Mumintrollet och Joel Yrlid visade vykort om gamla Borås Högre Allmänna Läroverk. Lars Lagerström och Krister Melkersson specialsamlingar med vackra stämplar.

Vårt värderingsbord bemannades av Hasse Brockenhuus och han hade ett 20-tal besökande att hjälpa. Inga överraskningar, men tolv intresserade av besök för att avyttra sina samlingar. Jan Palmén, vice ordförande, ”värd” som minglade med besökande och gjorde reklam för vår SFF-organisation, och att på detta sätt väcka intresse för medlemskap. Vi fick två nya SFF-medlemmar och två lokala.

Vi hade övertagit Postens frimärksförsäljning i år, där vår medlem Lena Helgesson skötte detta. Vi sålde 225 ”bordtennisblock” och i övrig försäljning bättre än förra året. Även säljande medlemmar hade bättre intäkter i år. Och lotteribasen Jan Johansson sålde lotter med gott resultat. Som helhet ett mycket lyckat FD i Borås.

Sune Lindskog

130928_fd_boras1webb

130928_fd_boras2webb

Från Frimärkets Dag i Borås.

131114

x

Stort intresse i Eksjö

För Eksjö Filatelistklubb blev det ett mycket bra arrangemang som sammanföll med ”Bonnadagen”.

eksjo_fd2013w

Bordtennisspelare Morgan Svensson på plats liksom Stefan Stjern från Eksjö FK.

131115

x

Falkenberg med Peter Karlsson

Efter ett uppehåll på ett år anordnade Falkenbergs Filatelistförening tillsammans med bordtennisklubben i Falkenberg FD i entrén till Falkhallen. Alla besökare hade möjlighet att se på bordtennisträning under ledning av Peter Karlsson. Efter lunch visade  ungdomarna upp sin träning.
Under hela evenemanget visade frimärksklubben ett bildspel med olika bordtennisvykort med anknytning till Falkenberg.

Roland Andersson hade ställt samman en ram med olika stämplar och brev med bordtennismotiv. På klubbordet låg dessutom Falkenbergs Posthistorik och Rolands hembygdssamling.
Mats Ahlmark hade gjort ett intressant collage över brev som som var skickade till Falkenbergs bortennisklubb från hela världen. Många kända bordtennisspelare fanns som avsändare.

Dessutom fungerade undertecknad som tillfällig postmästare där bordtennisfrimärken från Kina tog slut efter cirka  en timma. Kinablocket slutsåldes på två timmar trots att varje besökare bara fick köpa ett exemplar samtidigt som de var tvungna att köpa andra frimärken för 50 kronor. Via internet fick en italiensk samlare kontakt med styrelsen vilket gjorde att en del frimärken och vykort exporterades dit.

Medlemmarnas egen bytesbörs sköttes av vår sekreterare Tobias Johansson och Leif Svensson stod för det obligatoriska lotteriet.

Falkhallens entré är mycket ljus och luftig vilket gjorde att allt utställt material kom till sin rätt. Obelisken vid parkeringen gjorde reklam för vår verksamhet. Förutom FD pågick annan verksamhet vilket bidrog till liv och rörelse i lokalen. Framför allt var det föräldrar med barn som gick till dans och gymnastik. Många passade även på att se på när bordtennisklubben tränade. Vi värvade inga nya medlemmar men gjorde ändå bra reklam för vår hobby genom att visa på vår verksamhet för andra besökare än aktiva filatelister.

Text: Jan Sandberg. Foto: Kjell Hedblom

Mats Ahlmark visar bordtennisbrev för Lena Carlsson

Obelisken med reklam

Vid postmästarens försäljning.

Roland Andersson visar sin utställningssamling för en medlem i Stafsinge Morups hembygdsförening.

Vid postmästarens bord: Tommy Persson med fru Eivor.

Samlarbörs med från vänster: Tobias Johansson, Jan Sandberg, okänd, Johny Kronwall och Christer Lauren.

131115

x

Huddinge – hurtfriskt FD-arrangemang

Vi var väldigt glada i Huddinge Frimärksklubbs FD-kommitté när vi fick reda på att FD i år skulle vara 1,5 månader tidigare än 2012. Förra året var det svinkallt ute. I Huddinge arrangerar vi FD utomhus. Och i år var det tredje gången i samband med ”1000 meter konst”, ett stort konst-och kulturjippo i Huddinge Centrum med cirka 130 utställare.
Vi hade tur med vädret. Det var uppehåll och ibland lite värmande sol – ända tills vi packat ihop våra saker kl. 15. Då kom en kort skur.

Det kändes som om halva Huddinges befolkning förlagt sin lördagspromenad förbi där vi höll till. Många stannade för att spontanprata och andra ville fråga oss till råds eller handla frimärken, stämpla eller köpa våra trycksaker.

Jan Pärold hade tiggt ihop en massa gamla FDC som vi delade ut till passerande. En del ville inte ha någonting. Andra undrade varför han var så snäll och gav någonting gratis. ”För att det är sådant fint väder idag” svarade Janne, och fick ett skratt eller leende tillbaka.

130928_huddinge1

Samling runt bordet

TV-inslaget med Johan Waldner och frimärksutgåvan verkade de flesta som gick förbi oss ha sett. Många kommenterade högt att de sett pingismärkena på TV. Men att köpa dem ville de inte. Tur var det för de som köpte så hade vi FDC och de olika varianterna av block och lösa märken som hade en strykande åtgång. Allt som vi beställt av Waldner försvann som en avlöning.

En dam var väldigt tidigt ute med att köpa på sig julklappar i form av bordtennisfrimärken!

En liten episod: Ett par gick förbi oss mot kaffeserveringen på Fullersta gård. Jag sprang efter dem och frågade från vilket land de kom. ”Kina” blev svaret. ”Då har jag några frimärken för er” sade jag. ”Men jag samlar bara kinesiska märken” sade mannen. ”Det är ju det jag har” var min kommentar. Jag kopplade bildligt talat ett grepp om honom och drog dem tillbaka till vårt bord. Väl framme blev han eld och lågor när han såg pingismärkena. Vad han sade till sin fru förstod jag ju inte. Men jag gissade att det kanske rörde sig om hur mycket han fick köpa för henne. Till slut länsade han de sista pingismärkena vi hade – och tackade för att jag stoppat dem innan de var på väg till kaffestugan.

130928_huddinge2

Håkan Forsberg och Harold Löwing.

En dam berättade att de nyligen renoverat huset och tagit bort en vägg. I väggmaterialet hade hon hittat en del märken från 1930-talet som hon inte visste vad hon skulle göra med tills hon råkade gå förbi vårt bord och fick idén att skänka märkena till klubben. Kul!

Vi hade fler trevliga möten: Två trevliga finskor kom fram till oss och vi började prata med dem på engelska. Efter ett tag avslöjade den ena finskan att hon kände en svenska – och de pratade svenska sinsemellan. Gissa om det blev ett hjärtligt skratt. Tyvärr samlade de bara finska märken. De uttryckte sin förtjusning över att många av de svenska märkena har en sådan hög tillverkningskvalitet i jämförelse med de finska.

Frimärkstryckaren (på tryckeriet i Kista) Håkan Forsberg hälsade på oss när han med fru passerade. För tre år sedan besökte han oss också. Det är trevligt med kunniga människor som frikostigt delar med sig av sina kunskaper.

Klockan 15 var festen över för vår del. Kul hade det varit!

Anders Höglund, Harold Löwing, Jan Pärold, Jan Eriksson och Peter Lidbeck (som skrev)

x

Jönköping – i Kulturhuset

I Jönköping var det samling i Kulturhuset under lördagen och man fortsatte med en stor frimärksaktivitet dagen därpå i Huskvarna, Frivy.
Posten Frimärken gästade  Kulturhuset och Thorsten Sandberg gjorde sedan PR för aktiviteten.

FD_Postens_reportage_JKP_2013

jonkoping1_fd

Lockande budskap.

jonkoping2_fd

Dagen därpå var det dags för Frivy och även här gjordes PR för frimärkssamlandet.

131115

x

Kalmar – rekordmånga kom

I mer än tio år har Kalmar Filatelistförening haft sina aktiviteter av olika slag i IOGT-NTO-lokalen på Strömgatan.

På grund av försäljning av dess fastighet, som i fortsättningen kommer att disponeras för annan verksamhet, flyttades Frimärkets Dag 200 meter till Västerportskyrkans lokaler.

Minnesgoda medlemmar i föreningen kunde inte erinra sig att antalet besökare någon gång tidigare varit så högt. Säkerligen över 300 personer varav även yngre ingick. Besökssiffran var särskilt imponerande med tanke på konkurrensen från veckoslutets störst händelse i landet: Ölands Skördetest samt stor sterbhusauktion i Kalmar.

På FD bjöds besökarna på en mycket intressant utställning av frimärken och kalmarvykort samt möjlighet att hos Posten och handlare komplettera sina samlingar.

Många besökare stannade även till för en fikastund i den trevlig miljön.

Även nya medlemmar tillkom.

130928_kalmar1

130928_kalmar2

Frimärkets Dag i Kalmar

130917

x

Karlskrona – med radioinslag

Fredagen 27/9 fick jag möjlighet att i Sveriges Radio Blekinge (P4) berätta om vårt FD-arrangemang. Det var på eftermiddagen efter riksnyheterna 16.00 och fram till de lokala nyheterna kl. 16.30 med avbrott för några musikinslag. Programledare var för övrigt den rikskände Thomas Deutgen vilket säkert gjorde att några extra lyssnade lite mer än vanligt.
Anledningen till detta var inte något av de pressmeddelanden som gått ut, utan det faktum att man på grund av idétorka sökt i den digitala kalendern för att hitta något att fylla ut programtablån med.

Notera även att vi i avsaknad av FD-tröjor numera har egna KFK- resp. KFU-tröjor. Förstapriset i tombolalotteriet var1,35 kg Toblerone, alternativt en årssats 2005. Det var en av livsmedelsjättarna som sponsrade oss med choklad och godis till vinster. Det gjorde det möjligt för oss att sälja 1 000 lotter istället för som tidigare 500.

De flesta som kom och pratade med oss ville veta vad de skulle göra med årssatser och förstadagsbrev som de ärvt efter avlidna föräldrar. Vi kunde ju inte annat än berätta den bistra sanningen – gå in på Tradera och se vad marknaden är villig att betala.

Mera positivt var samarbetet med bordtennisklubben Frigg som i en liten hage satte upp ett minibord där det spelades flitigt under dagen. De anordnade även en tipsrunda inne i köpcentret.

För KFK och KFU
Ingeman Jönsson

karlskrona_fd

Det är Cecilia Sörensen bakom plocklådan. I de blå tröjorna är det från vänster Ingeman Jönsson, Ulf Johansson och Jan Krook.

131119

x

Katrineholm – 75-årsfirande

75-årsfirande Katrineholms Filatelistförening stod i fokus vid årets Frimärkets Dag i kulturhuset Ängeln i Katrineholm. Under två veckor före dagen D fanns en informationsutställning på sex skärmar på plats. Där beskrevs föreningens utveckling från starten 1938, och där gavs även glimtar från Äs utanför staden. Äs fick sitt postkontor redan 1750 och blev därmed det första postkontoret i Oppunda härad och det 83:e i hela riket!

En skärm visade stämplar från kurorten Bie tillsammans med vykort från verksamheten vid badanstalten. Även filatelipionjären Astley Levins gärning lyftes fram. Han var son till dr. P A Levin som drev anstalten mellan 1843 och 1888. Därefter ledde Astley verksamheten fram till 1919, samtidigt som han undervisade vig GCI i Stockholm och var med i bl.a. organisationskommittén för OS i Stockholm 1912. Därutöver utförde han ett pionjärarbete rörande svenska stämplar och postkontor för att slutligen donera över 60000 frimärken till Postmuseum. Han var ett par år även SFF:s ordförande.
Naturligtvis lyftes även Katrineholms rara pärlcirkel- och kronstämplar fram!

En skärm med FAQ försökte bland annat besvara den eviga frågan om ”vad mina gamla frimärken är värda”. Svaret på skärmen löd:
Det beror på vilka märken det är, och hur de ser ut!  Dessutom beror det på vad du menar med ”värda”. Nästan alla märken är katalogiserade och har s.k. katalogvärden. Du får nästan aldrig katalogvärdet, när du säljer ett märke. Ja, du behöver ofta inte ens betala mer än halva katalogvärdet när du köper!
Att märken är gamla betyder oftast inte att de är värdefulla! Oscar II 10 öre röd som gavs ut runt förra sekelskiftet hade en upplaga på betydligt över 1 000 000 000 märken. Rätt många finns kvar! Man skulle kunna tapetsera hela rum med dem!

Men skulle du hitta ett enda helt, rent och snyggt Oscars-märke stämplat i BIBY i Sörmland kanske någon samlare är villig att betala en tusenlapp för det enda märket. För posten i Biby öppnades 1 maj 1911, och då hade de nya märkena med Gustav V funnits i nästan ett år, så inte många frankerade med gamla Oscars-märken!  (Biby ändrade sedan namn till Gillberga 1939.)
Men det största värdet med frimärken är nog i alla fall det nöje de skänker när man börjar samla på dem. För att inte tala om vad spännande det är!  Häng med!

Själva Frimärkets dag följde de senaste årens framgångsrika mönster med utställning av olika samlingstyper (I år bland annat klassiskt Sverige, sportmärken, fågelmärken, Nobelmärken,  Ungern, minnespoststämplar från Katrineholm, vykort  från Katrineholm, Bie och Äs samt kuriosa av olika slag.) I en särskild monter visades en gammal rejäl postväska från Äs, sannolikt med bortåt 200 år på nacken!

Lotteri, värdering, materielförsäljning samt naturligtvis de nya frimärkena och dagens minnespoststämpel  rönte berättigat intresse. Men alla motivbladen och nästan alla FDC-na får gå i retur. Dessa så kallade frimärksprodukter tycks inte intressera flera än de som av någon anledning fortfarande abonnerar på sådant! Bordtennisblocken däremot gick åt!

Filatelistföreningen fick under dagen tre nya medlemmar, och ungdomsklubben Pärlcirkeln som denna gång stod lite i skuggan av jubilerande vuxenklubben fick i alla fall en ny medlem!

Arne Svensson

(131119

x

Kungsbacka – Åsa visade pingis

Nordhallands Filatelistförening firade på Kungsmässans köpcentrum i Kungsbacka.
Av bilderna framgår att föreningen använde vi egna ramar och stafflin att sätta utställningsmaterial på.
Åsa Bordtennisklubb ställde upp med ungdomsspelare som besökarna fick provspela mot.
I övrigt var det plockbord, försäljning, information, värvning, tipstävling och lotteri med minipingisbordet som högsta vinst.


131119

x

Oxelösund – nya medlemmar

I Oxelösund firades Frimärkets Dag lördagen den 28 september. Föreningens lokal är under renovering varför vi tvingades låna lokal av Finska föreningen. Detta fungerade över förväntan trots att alla kataloger och annan material var oåtkomligt.

Många intresserade tittade in för en pratstund och fika. Ett viktigt inslag var värderingar av samlingar och många kom även från grannstaden Nyköping för att få hjälp. Ett uppskattat inslag var skattkistan som sköttes av föreningens ungdomar. Det blev t o m en liten utställning på temat Svenska Bakverk med frimärken och virkade kopior på kakor som såg väldigt äkta ut.

Föreningen fick tre nya medlemmar och hela dagen blev en trevlig och oväntad framgång trots det lilla formatet.

Kjell Stenström
(130929)

x

Piteå – bordtennis lockade

I Piteå hölls FD i Gallerian med cirka 100 besökare. Det var många traditionella aktiviteter men med tanke på temat hade också ett bordtennisbord anskaffats och det var populärt. Man upplevde det mesta som positivt. (131119)

Skara – Kinamärkena såldes slut

Skaraföreningen sålde slut av blocken för bordtennismotiven och likaså satser med de båda kinesiska frimärkena. Men intresset i övrigt var tyvärr inte så stort.
– Det var avsevärt färre besökare i år än tidigare, konstaterar Thomas Edström, FD-general i Skara.
Ett par personer visade intresse för medlemskap och några besökare ville ha råd inför försäljning av ärvda samlingar.
Lokaltidningen observerade evenemanget i fredags och hade en fotograf på plats.
– Så uppmärksamhet fick vi, slutar Thomas Edstsröm.

130928_skara_fd

Urban Kling och hans son Kristopffer letade efter fynd i plocklådan. Vid bordet sitter Sjunne Jönsson och visar dagens nya frimärken. Foto: Gösta Karlsson

130928

x

Bordtennis på kuvert i Stenungsund

Med bordtennis som ledmotiv blev det en lyckad Frimärkets Dag i Stenungsund. Som vanligt hade man dukat upp borden på Kulturhuset Fregatten, kulturens centrum i Stenungsund. Stenungsunds Frimärks- och Vykortsklubb hade av SFF lånat en låda med utställningsramar som fylldes med olika objekt. Bland annat kunde man se ”Orust Runt” och ”Tjörn Runt” på vykort, Brasiliens första ”Oxögon”, Zeppelinvykort, Luftpost, Flyg o Tåg på frimärken och traditionellt frimärken med poststationer på OII.

Dagen till ära hade man tagit fram ett eget kuvert som anspelade på Bordtennis. Två systrar från Orust som 1971 och 1972 var svenska skolmästare i Bordtennis/dubbel prydde kuvertet. Är det någon från övriga Sverige som är intresserad så finns det några kvar. Hör av Er.

Traditionsenligt gav man också i år ut ett eget vykort som hade Stenungsundsmotiv. Årets motiv var ett vackert hamnmotiv som målades för 70–80 år sedan. Konstnären Carl-Otto Elliot hade Stenungsund som sitt sommaruppehälle under ett halvt sekel.

Tyvärr var det större åtgång på vissa av blocken än vad man hade tänkt sig. De tog slut framåt dagen, så man fick köpa andra märken med Bordtenns som motiv. Besökarantalet låg på något över 100 och alla var nöjda. Till och med några från Göteborg tog tillfället i akt att besöka Frimärkets Dag i Stenungsund. Mycket att titta på, mycket märken i plocklådan och många fina vinster på lotteriet. Där var första priset ett FDC, signerat av Finlands störste formgivare Erik Bruun. Han som gjorde Sveaborgsmärket.

Göthe Johansson

(131119)

x

Tvådagarsfirande i Uddevalla

Traditionsenligt firade Uddevalla Frimärks- och Vykortsförening Frimärkets Dag under två dagar. På lördagen dukade man upp mycket intressant i Bohusläns Museum i Uddevalla. Vissa av pingisblocken hade en strykande åtgång och tog slut. Man hade också visning av de inlämnade objekten till söndagens auktion.
På söndagen var det auktionen som var det stora dragplåstret. På vissa objekt var det en livlig budgivning som slutade långt över utropspriset.

Göthe Johansson

uddevalla_fd2013

Dags att avsluta helgen i Uddevalla med att betala auktionsobjekten.

131119

x

Vällingby – plocklådan lockade

Frimärkets dag genomfördes lördagen den 28 september i Åkermyntas centrum.
Vi hade öppet mellan 10.00–15.00 och under dagen fick vi många besökare och även flera presumtiva nya medlemmar till VFF och Sveriges Filatelist-Förbund. Vi sålde postens nya block med Jörgen Waldner. Det var en samutgåva med Kina och vi sålde även de kinesiska frimärkena. Blocken och förstadagsbreven tog snabbt slut.

Plocklådan fanns på plats med intressanta frimärken från hela världen. Vi hade också en utställning där vi visade delar av vår Vällingbysamling och ett exponat med skillingar och ett med fåglar.

Vi informerade om vår förenings verksamhet och om Sveriges Filatelist-Förbund. För ungdomarna hade vi en särskild verksamhet i Vällingby Frimärksungdom som tillhör Sveriges Frimärksungdom.

131119

x

Ängelholm

Sonne Persson i Ängelholms Filatelistförening har bara lovord för Frimärkets Dag. Man bjöd in Strövelstorps Bordtennisklubb och det spelades mycket bordtennis. Det studerades även frimärken och en del kom för att på frimärken värderade. De nya frimärkena lockade också. Omkring 175 personer kom till arrangemanget.

130928_angelholm

Föreningens sekreterare spelade en match med en adept från Strövelstorp BTK.

131114

x

Östersund – ett lyckat samarrangemang

130928_ostersund2

130928_ostersund1

Efter några års arrangemang av Frimärkets Dag i lokaler lite perifert stadskärnan, var vi i år åter i centrum av stan, nämligen i varuhuset KÄRNAN. Ett flertal andra aktiviteter i kombination med vackert väder och lönehelg bidrog starkt till att mycket folk var i rörelse, så även hos oss filatelister och vykortssamlare i Östersundsklubben.

Perfekt placerade inne i varuhuset i direkt anslutning till en rulltrappa, kunde vi fånga in besökarna och marknadsföra vår hobby. Traditionsenligt program med vykorts- och frimärksutställning, plockbalja, information, handel och lotterier mottogs på ett positivt sätt. Sannolikt får vi välkomna ett antal nya medlemmar vid nästa föreningsmöte.

Avslutningsvis ett stort tack till varuhuset KÄRNAN för utomordentligt gott samarbete.

Jan-Anders Jacobsson (131010)

Drivs av Wordpress, av Cynatic