Friedhelm Bernhardt har avlidit

En duktig filatelist avled i december, Friedhelm Bernhardt, som i många år bodde i USA där han avled i december. Han var född 1941 och bodde de senaste åren på Öland. Kjerstin Hallberg har lämnat minnesord:

Friedhelm Bernhardt var en av mina bästa vänner sedan drygt trettio år. 1984 kom vi båda att arbeta för Volvo i Virginia, USA och alltsedan den januaridag han då kom in på mitt kontor och presenterade sig blev vi vänner och själsfränder. Han höll då på att arbeta upp hela reservdelssystemet till den busstillverkning som aldrig kom till verklighet, men det är en annan historia.

Men låt mig gå lite bakåt i tiden. Friedhelm kom som ung gesäll, sista året innan han blev mästare, till Sverige och Göteborg och Volvo. Han kom från Österrike och förblev hela livet österrikisk medborgare. Snart nog gifte han sig och fick tre barn.

Ett par egenskaper framträdde snart: Han var en enorm arbetsmyra och ville hela tiden bli bättre. Men han var också en globetrotter och hann genom åren för Volvos räkning arbeta i åtskilliga länder som Norge, Brasilien, Pakistan och inte minst i USA. Det var som sagt då jag lärde känna honom.

Nu tänker jag inte uppehålla mig vid alla de år han arbetade vid olika volvoföretag och vad han uträttade där utan lyfta fram en del andra egenskaper hos honom.

Han älskade att vara ute i naturen oavsett om det var för att plocka svamp eller för att leta stubbar eller material till en fantasifull käpp. Han var både bildlikt och bokstavligt talat en sökare. Hans vetgirighet var stor och med frenesi och noggrannhet satte han sig in i olika ämnen.

Han var till exempel en duktig filatelist som fick mycket beröm för sin samling ”Postal History of Swedish Pomerania 1648–1815”. Samlingen ställdes första gången ut på philKUNG 10 i Kungsbacka 2010 och senast i London 2015, där han belönas med 93 poäng och guldmedalj. Friedhelm planerade bland annat att skriva en bok om Sverige och Pommern och postgången däremellan.

Han har även bidragit med ett flertal artiklar till SFF:s medlemstidning Filatelisten.

Friedhelm var medlem i Nordhallands Filatelistförening.

När han för några år sedan flyttade hem till Sverige för gott byggde han helt om det hus han köpte och inte minst trädgården med vattenfontäner och stenläggningar avslöjade hans estetiska läggning. Huset var på Öland men han hade närliggande planer på att sälja det och flytta till Onsala, där han bott tidigare och hans döttrar bor.

Mycket road av matlagning var han men också där var han estet och perfektionist

Men Friedhelm var också drömmare och romantiker och detta kunde kanske ibland kollidera med verkligheten. Vid sådana tillfällen kom hans humor honom till hjälp.

Det kunde ibland gå något år emellan vi hördes men som det är med verklig vänskap började vi genast prata och kom snabbt in på väsentliga diskussioner. Det fanns nog inget samtalsämne oss emellan som var förbjudet. Jag sörjer som sagt en mycket god vän och själsfrände.

Kjerstin Hallberg
Före detta Volvoit i många år

Posta en kommentar