Frankostämplar är också filateli

De flesta filatelister samlar frimärken, men man kan också samla på frankostämplar. Gunnar Dahlstrand har lagt upp sitt exponat om tidiga svenska frankostämplar på Netex.

Frankostämpling infördes i Sverige år 1926 och innebar ett nytt sätt att betala portot. Frankostämplingsmaskiner användes framförallt av företag med större postmängder. Gunnar Dahlstrand i Göteborg har under många år samlat och forskat om de tidiga svenska frankostämplarna. De kallas m/26 och m/44 efter de årtal då huvudtyperna började användas.

Gunnars samling innehåller stämpelavtryck med olika utseende från frankostämplingsmaskiner av olika fabrikat, på klipp och på olika typer av försändelser. Han har också kommit över provtryck, förslagsstämplar och annat relaterat material, och dokument som visar vilka postala bestämmelser som gällde för frankostämpling.

Senast Gunnar visade sin samling var år 2011. Det skulle varit dags igen på Nordia 2020 i Malmö, men den utställningen fick ställas in på grund av covid-19.

I väntan på en kommande utställning någonstans får vi en förhandstitt på SFF:s utställningssajt Netex: http://netex.se/svenska-frankostamplar/

Gunnar Dahlstrand

Posta en kommentar

2 kommentarer
 1. Stig Asklund skriver:

  Vilken njutning! En flaska gott vin, några franska ostar – och framför allt Gunnars exponat om svenska frankostämplar! Utsökta, intressanta objekt! Grattis till ett storartat exponat!
  M v h Stig A

 2. christer grimbrandt skriver:

  Mycket fint exponat.
  Vänliga hälsningar
  Christer G.