Förbundskansliet önskar Glad Påsk

Från förbundskansliet i Skillingaryd ber vi att få önska alla våra läsare en glad Påsk. Vi gör det med en vy som har cirka 75 år på nacken. 

Vykortet är producerat av Hartmans Kortförlag med Upsala noterat. I den utmärkta boken ”Vykortets historia” kan man läsa att Alfred Hartman startade sitt företag i Arboga 1934 för att 1938 flytta till Uppsala.

glad-pask-storgatan-1944

Med ledning av detta kan vi datera kortet till 1938 eller senare. 1944 är det senaste året för det året skickades detta kort. 1942 eller tidigare framgår av nedan.

Det var skärtorsdagen den 6 april 1944 som Maria och Agda skickade en hälsning från Skillingaryd till Berga. Det har gått nästan 72 år sedan dess och portot har gått upp från 5 öre till 7 kronor. 140 gånger.

Vyen visar en klassik del av Skillingaryd, Storgatan, eller Riksettan som man sa på den tiden. Före dess var det Landsvägsgatan. Senare blev det E4:an. Än i dag är det huvudgatan i Skillingaryd och bara 100 meter lite åt sydväst har Sveriges Filatelsit-Förbund sedan sommaren 2007 sitt kansli på tredje våning i ett hus som i år fyller 100. Mer om det senare i år.

Två personer står på eller vid trappan till Ragnar Hanssons kiosk. Här flyttade Centralaffären in – det som blev Rolands Present, senare Önska.

Skillingaryds Bok- & Pappershandel startades 1932 av Ingegärd och Ragnar Hansson i norra delen av Ljungberghs byggnad vid järnvägsstationen. Efter ett halvår flyttade man till Storgatan 9 och 1942 tvärs över gatan till numera 10, som var Ingegärds föräldrahem. Bokhandeln lades ned i september 1971.

I denna affär såldes mycket vykort. Denna affär var nog nummer 1. Nummer 2 var Göte Gustafssons på Stationsgatan, som hade startat kring 1937.

I dag finns ingen bok- och pappershandel kvar i Skillingaryd och det finns ingen över huvud taget i kommunen. I närmaste staden Värnamo försvinner inom kort en av två sådana butiker.

Vykort är historia och vem vet, i framtiden kanske det är historia att över huvud taget skicka vykort med ytpost.

I vilket fall som helst är vykort trevliga. Fantasin sätts i rörelse och man får lära sig mycket.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Eric Johansson skriver:

    Glad Påsk kansliet och frimärkssverige