Wallbergmedaljen

Jan Berg fick Wallbergmedaljen

Jan Berg är en av Sveriges främsta utställare och vid banketten i samband med SKIVARYD 2011 fick han en fin utmärkelse. Utställningskollegiets ordförande Jonas Hällström fick äran att dela ut Wallbergmedaljen till Jan. För att få denna medalj krävs tio internationella guld och nu är Jan i en exklusiv skara.

Lennart Daun och Jan-Olof Ljungh är också berättigade till denna hedersbetygelse. De hade dock inte tillfälle att närvara utan de får sina utmärkelser vid ett annat tillfälle.


Jonas Hällström delade ut Wallbergmedaljen till Jan Berg. Foto Per Bunnstad

(inlagt  14 april 2011)

Fjärde Wallbergmedaljen utdelad

Inlagt 2/4 2009


På Norrphil i Täby presenterades den fjärde Wallberg-medaljen. Mottagare blev Kersti och Bertil I. Larsson.

Det var i söndags den 29 mars 2009 som förbundsordförande Lennart Daun fick nöjet att överlämna priset.
Under åren 1995–2008 har de tio gånger belönats med guld eller stort guld och därmed erhåller de det fina priset.
De samlingar de fått guld för är Swedish Postage Due, Sweden 1855–1879 och Swedish Postal History.

Ny prestigefylld utmärkelse

för internationellt framgångsrika utställare

Inlagt 2 september 2007

Sveriges Filatelist-Förbunds Utställningskollegium har tagit initiativ till en ny utmärkelse för svenskar som ställer ut i Sveriges namn på internationella utställningar. Utmärkelsen har dessutom kommit till i syfte att hylla en av våra mest framgångsrika utställare internationellt, Börje Wallberg. Den nya utmärkelsen heter Wallberg-medaljen och delas ut till de utställare som vunnit tio guldmedaljer eller stora guldmedaljer vid utställningar som beviljats patronage av F.I.P. eller FEPA.

Sveriges Filatelist-Förbunds Förbundsstyrelse godkände i tisdags (den 28 augusti 2007) reglementet för Wallberg-medaljen, vilket tagits fram av Utställningskollegiet efter hörandet av Börje Wallberg. Reglementet bifogas i sin helhet som pdf-fil och där kan du läsa om medaljkriterierna.

Wallbergmedaljen tilldelas alltså alla utställare som kommer upp i tio guldmedaljer eller stora guldmedaljer på ovan nämnda utställningar. Redan erhållna medaljer räknas, dock måste en av medaljerna erhållas efter Wallberg-medaljens instiftande. Detta innebär att redan inom några år kommer de första mottagarna av Wallberg-medaljen kunna presenteras.

Utställningskollegiet vill på detta sätt att Börje Wallbergs namn också i framtiden ska förknippas med internationell utställningsfilateli. Kollegiet hoppas naturligtvis också att svenska utställare kommer se en stor ära att ställa ut ofta i framtiden, dels för att uppnå medaljens kriterier, dels för att de genom att ställa ut ofta stärker svensk utställningsfilateli i det internationella perspektivet.

På uppdrag av Utställningskollegiet samt Sveriges Filatelist-Förbunds Förbundsstyrelse

Jan Berg
Ledamot i Förbundsstyrelsen
Förbundsstyrelsens representant i Utställningskollegiet