Finska folkdräkter på nya frimärken

Finland presenterar den 6 juni 2018 en frimärksserie på tema folkdräkter. Totalt ger Finland denna dag ut tre frimärksserie.
Grafiker Minna Luoma har designat ett miniatyrark som presenterar två folkdräkter. Folkdräkten från Uskela representerar den västfinländska traditionen och Jäskisdräkten representerar det karelska hantverket och folkdräktstraditionen där. Miniatyrarket avbildar hela folkdräkter och på själva frimärkena har man förstorat de fina detaljer som planerats för dräkterna, bland annat en bindmössa och ett bröstspänne.

Frimärkena som utgår från foton har designats i nära samarbete med Finlands Folkdräktscentrum. I Finland finns det drygt 400 folkdräktsmodeller som representerar folkets festmode för några hundra år sedan.

Klädernas värld är inte främmande för Minna Luoma eftersom hon förutom grafisk design även har studerat textilt konsthantverk.
– Skickligt designade folkdräkter representerar hållbar utveckling och man kunde gott och väl bli inspirerad av klädselkombinationen även i hur man klär sig i dag, tipsar Minna Luoma.

Frimärkshäftet Folkdräkter innehåller sex inrikes fixvärdemärken.

Bilderna är som alltid klickbara för större bilder.

 

Posta en kommentar