Finland drar tillbaka frimärken

Finska frimärken har åter ifrågasatts. Denna gång handlar det om att ett ark med fem frimärken om yttrandefrihet stoppats. Det skulle ha givits ut i maj men finska posten har nu dragit tillbaka utgivningen.

För två år sedan fick finska posten kritik för sitt ganska vågade val av frimärksmotiv. Via en namninsamling försökte en del stoppa Tom of Finland-märkena. Alltså frimärken med den stor gay-ikonen. Den gången gavs frimärkena ut och blev succéartad.

Det är efter en enkät bland sina kunder som posten nu kommit fram till att dra tillbaka frimrksutgåvan som var planerad till maj 2016.

Många var ganska förvirrade av frimärken med djurskydd och invandring. Några av dem anses bildmotiv förolämpande och förstod inte anslutningen av stämplarna med yttrandefriheten. Med sitt beslut, vill Posten att undvika försvårande diskussion.

Yttrandefriheten presenterades i frimärkena med hjälp av fem teman: en räv står för djurens rättigheter, olika måltider på en tallrik för skillnader i inkomst, graffiti och opera för kulturvärden, en björk och en person klädd i en burka/niqab för invandring och mångkulturalism, och vindkraft och kärnkraft för energiformer.

Postens beslut backas upp av oro för hets mot folkgrupp.

– Enligt den återkoppling vi fått, kunde misstänkas att frimärket skulle förolämpa finländare muslimer, kvinnor och invandrare. Vi vill bära vårt ansvar och beslutade därför beslutat att dra tillbaka frimärksarket. Vi vill inte öka onödig konfrontation i denna tid, säger Kaj Kulp, ordförande i frimärkskommittén.

– Yttrandefriheten innebär också ansvar för samhällsdebatten. Beslutet baserades på allvar – vi vill inte skapa konfrontation eller tillåta hatpropaganda. Vi är ett starkt mångkulturellt företag. Postens medarbetare i Finland utgör mer än 80 nationaliteter, säger Kaj Kulp.

Nu ska det bli spännande att se om alla frimärken förstör eller om en del ändå kommer ut på marknaden.

Finska frimärken som inte ges ut.

Finska frimärken som inte ges ut.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic