Frimärkets Dag 18 mars 2017 – reportage

Reportage från Frimärkets Dag med det nyaste överst

Av tidsmässiga skäl har vi inte hunnit lägga in fler reportage men vi räknar med att fylla på (170516)

Katrineholm (170416)

Katrineholm fyllde 100 vid Frimärkets Dag När Katrineholms frimärks- och vykortssamlare nu summerar erfarenheterna av Frimärkets Dag 2017 har de all anledning att vara nöjda. Drygt 200 personer sökte sig aktivt till Hörsalen i kulturhuset Ängeln för att ta del av en utställning, köpa frimärken och lotter samt få sina framletade samlingar värderade.

Eftersom det är 100 år sedan Katrineholm blev stad, bestämde man sig tidigt för att främst fokusera på Katrineholms historia, och efter kontakt med kommunen blev Frimärkets Dag en del av det officiella 100-årsfirandet. Utställningen förbereddes under hösten och vintern i studiecirklar genom Studiefrämjandet. För att ge lite extra glans åt firandet togs ett brevmärke och en bredvidstämpel fram, så att besökarna kunde skicka extra fina jubileumshälsningar!

Utställningen bestod av 20 ramsidor, varav hälften visade vykort, uppdelade i olika kategorier som “Gröna kulle” (en privatbostad från 1900-talets början som idag är Katrineholms stadshus), Kullbergska sjukhuset, torget och centrum, flygfoton, Stadsparken, sörmländska slott och herresäten samt vykort skrivna av elever vid Katrineholms Tekniska Skola. Det fanns också ett antal vimplar samt tågbiljetter och annat järnvägsrelaterat. I en monter visades gjuteriprodukter från PSG i Katrineholm och reklammateriel från den anrika katrineholmsfirman Kullberg & Co med mera.

De övriga tio ramsidorna innehöll filateli och posthistoria: Bland annat fanns alla poststationer som funnits i Katrineholms kommun representerade, Katrineholms minnespoststämplar och lokalpost samt naturligtvis de välkända försöksstämplarna från 1884, pärlcirkelstämpeln och kronstämpeln. Men för att något mildra lokalpatriotismen visades även två ramar vackra märken från Österrike och ett utsökt motivexponat: “Fjärilar som finns i Sverige”.

Det hela föregicks av en dryg veckas aptitretande utställning i kulturhuset. Där var en av idéerna att kunna visa kopior av 100 frimärken stämplade i Katrineholm vart och ett av de hundra åren som Katrineholm varit stad. När det var dags att montera de insamlade märkena visade det sig att ingen hittat något märke stämplat i Katrineholm 1931! Så det fick bli en tävling bland allmänheten att visa upp ett sådant märke på Frimärkets Dag. Trots att pressen nappade på iden och skrev om tävlingen lyckades ingen hitta något. Men det fanns de som var nära!

Är det då värt mödan att lägga ner så mycket energi på ett tre timmar långt evenemang? Ja, det ger klubbarna, Katrineholms Filatelistförening och ungdomsklubben Pärlcirkeln, ett fint tillfälle att synas utåt, och några nya medlemmar kunde noteras. Men det ger även klubbarna “en bra grej” att fokusera på och gemensamt jobba för.

Arne Svensson

Umeå (170325)

Ny plats för FD var ICA Kvantum Mariehem Umeå. På programmet försäljning av frimärken, lotteri och vykortsvisning av det gamla Umeå. Blocken blev sålda men mindre intresse för häftet. Förstadagsbreven totalstopp. Svårt att värdera besöksmängden.

Positivt att allmänheten hade nåtts av info om evenemanget genom massmedia, speciellt som vi inte fick materialet med affischerna i tillräckligt god tid som önskvärt vore. Dock några personer som tagit med material för värdering.

Text: Erik Idhult
Foto: Sven-Olof Jansson

Klippan (170321)

Så här såg det ut innan publiken kommit till Klippans FD, vars Pappersbruk sedan 1850-talet har levererat papper till frimärken. I dag kommer allt färdigt från Frankrike.

Ytterst få verkade gilla denna avveckling, då häften saknar alla trycktekniska uppgifter
Frimärkena sägs även vara mycket svåra att blöta av.

– Vart är ni på väg, var frågan jag hörde tydligt, säger Kjell Arvidsson som skickat oss text och bild.

Limhamn – Malmö (170321)

Malmö Filatelistförening firade Frimärkets Dag på Willys i Limhamn. Många besökare köpte frimärken och fick dem stämplade med vår LIMHAMNS-stämpel. Ett tiotal värderingsuppdrag samt troligen 1–2 nya medlemmar blev det.

Söndagen den 26/3 är det den traditionella Vykortsmässan på Folkets Hus i Limhamn. Detta år satsar vi mer på frimärken och har bytesbord enligt dansk modell. Vi gjorde reklam för denna.
Läs mer: www.mff-filateli.se

Lars Nordberg

Vällingby – TV4 (170321)

TV4 fanns på plats vid FD i Vällingby och det blev fin PR för vår hobby. Foton ur programmet.

•  Se tv-inslaget på denna länk.

Värnamo (170319)

Frimärkets Dag i Värnamo blev den bästa på många år.

– Ja, det var mycket folk. Vi stod ju mitt i utgången på City Gross där mycket folk passerade, säger Ronald Fasth, ordförande i Värnamo FF.

– Så gott som alla nya frimärken såldes. Vi hade kanske inga mängder, men ändå.

– Flera kom med sina märken för att värdera, och jag vill nog våga säga att vi fick så vi teg.

Ronald berättar att det var något i ”hästväg” av arvegods med säkert 50-talet 3–24-skillingar i lyxen, bland annat 3 skilling med superlyxstämpel. Detta var bara en bråkdel av samlingarna. Vi kommer att få se resten vid senare tillfälle.

Det var utställning av frimärken, brev, vykort med mera och samarrangörer var City Gross i Värnamo och studieförbundet NBV.

Oxelösund (170319)

Oxelösunds Filatelistförenings Ulf Vesterlund presenterar följande sammanfattning: Arrangemanget blev en härlig Frimärkets Dag där de många trevliga och intresserade besökarna i alla åldrar fick en inblick i vår verksamhet.

En mindre utställning med förfilateli, frimärks- och vykortsexponat fanns att studera och där ungdomsavdelnings exponat var ett uppskattat inslag.

Ungdomsavdelningen hade fyllt skattkistan till brädden med frimärksklipp, där såväl ung som äldre kunde göra fynd.

Frimärken, vykort och tillbehör fanns till försäljning liksom de nyutgivna frimärkena med fjärilar och souvenirblocket med Wanås slott.

Besökare som tagit med sina samlingar fick råd och hjälp med värdering.

Det var en härlig och trevlig dag med god propaganda för vår hobby.

Skara (170318)

Frimärkets dag en lyckodag i Skara

Frimärkets dag firades i lördags i Skara. För arrangören Skara Filatelistförening blev det en riktig lyckodag: Nästan 300 besökare, fem nya medlemmar och slutsålt i frimärkslagret.

Föreningen hade fått bästa plats i ICA-Munken där mycket folk strömmade ut och in under de fyra timmar filatelisterna var på plats.

– Vi stod på platsen framför förbutiken och ingen kunde undgå oss, säger Thomas Edström, som tagit plats bakom ett bord.

Dagen till ära hade Posten gett ut frimärken med fjärilar som motiv.
– Vi hade tagit hem så vi trodde det skulle räcka, men tyvärr tog dessa slut, fortsätter Thomas.

Nya medlemmar
Vuxenklubben fick två nya medlemmar och ungdomsklubben tre.
– Det verkar som om frimärkssamlandet åter kommit i ropet, konstaterar Thomas. Och frimärken tycks det finnas i stugorna lite varstans.

Föreningen tog emot fyra samlingar till sina klubbauktioner. Dessutom fick man ge goda råd till många av besökarna.

De allra yngsta fick plocka frimärken gratis ur en stor klipplåda.

Liten utställning
Föreningen hade också monterat 70-talet frimärken med Skaraborgsanknytning till en utställning Skaraborg i filatelin. Här fanns storheter som Peter Hernqvist och Gustaf Dahlén och idrottsstjärnor som Bernt Johansson och Dag Wennlund.

Även Skaras store kändis Bert Karlsson fanns med. Hans nuna fanns 1998 i en minnespoststämpel.

Bert är inte ointresserad av frimärkssamlandet och han besökte Frimärkets dag i Skara.

– Vi har all anledning att vara mycket nöjda, summerade Thomas Edström efter de fyra timmarna.

Gösta Karlsson

Eslöv

Ulf Nilsson presenterar FD i Eslöv:
– Vi var som vanligt på Coop. Tyvärr var vädrets makter mot oss och lite färre besökare än vanligt. Men vi fick kontakt med några intresserade som kanske blir nya medlemmar.

Sjöbo

– Vårt FD-firande i Sjöbo vi hade tillsammans med en mycket stor loppmarknad, vårens första i Sjöbo. Vi hade säkert en genomströmning på 600–700 personer varav ganska många tittade in till oss för att handla frimärken. Vi genomförde också fyra värderingar och skall framöver göra tre besök i hemmen för värdering, hälsar Christer Mårtensson.

Eksjö

Gabriella Glännhag presenterar en bild från arrangemanget i Eksjö