Frimärkets Dag 2012 -rapport

Hurtfriskt FD-arrangemang i Huddinge

När vi planerade för FD i klubben hade vi flera mer eller mindre vilda platser där vi tänkte vara. En var att husera vid IKEA Kungens kurva. Till slut blev det ändå Passagen i Huddinge Centrum vid uppgången till Folkets Hus, precis innanför skjutdörrarna.

Vi var medvetna om den stora mängden människor som skulle komma att passera från garaget till alla butikerna – fram och tillbaka. Detta innebar att skjutdörrarna till platsen som vi hade bokat skulle vara vidöppna nästan hela tiden. Vi noterade med glädje att temperaturen som var under NOLL på fredagen skulle stiga till cirka 6–8 plusgrader på lördagen. På senare år har vi nästan blivit specialister att ordna aktiviteter utomhus eller nästan med stor framgång.

Ute på torget hade vi en trottoarpratare med affischer för att jaga in besökare till oss. Vidare hade vi fått upp affischer på kommunens alla affischtavlor. Dessa måste ha uppmärksammats för det kom flera besökare som refererade till dessa. Uppskattningsvis gick cirka 1.000 personer förbi oss och runt 100 stannade för att fråga oss till råds eller handla frimärken, stämpla eller köpa våra trycksaker.

Vi hade tur med vårt arrangemang och val av plats. Precis bredvid oss var entrén till Folkets Hus där Hantverksföreningen för slöjd och kultur hade en utställning. Detta innebar att hela Huddinges ”kulturelit” måste passera oss. Ibland fick vi hjälpa dem att gå rätt. Ibland drog vi dem först till oss innan vi släppte iväg dem till våningen ovanför.

På ena väggen av Passagen hade vi ställt upp två tavlor: en med presentation av klubben och en som visade hur man med kunskap och lite fantasi kan göra en samling utan att lägga ned någon större summa pengar.

Vid den andra väggen mittemot hade vi två bord där vi sålde de nya frimärkena (vi hade beställt alldeles för lite av det nya Operablocket), egna publikationer och vykort/frimärken. Vi hade dukat upp allt material som vi fått oss tillsänt. Något som vi hade svårt med var att aktivera besökarna till att svara på tipstävlingen. Totalt var det EN som försökte. Hennes kommentar var: Alldeles för svårt!

Den vanligaste frågan från den vuxna var: Vad ska jag göra med min gamla samling? Kom till oss så att vi kan bedöma den var vårt standardsvar. Nu återstår det att se hur många som ”vågar” komma till något av klubbens framtida möten.

Jan Pärold hade tiggt ihop en massa gamla FDC som vi delade ut till passerande barn. En del ville inte ha någonting. Andra hade väldigt bråttom. Men de flesta barn fick vi stopp på även om föräldrarna ibland ville gå vidare. När ungarna väl hade fått ett FDC så glittrade det i ögonen på dem och de sträckte ut händerna för att eventuellt få fler. Vilket de också fick. Det var nog det roligaste ungarna hade den eftermiddagen!

Klockan 15 var festen över för vår del. Vi längtade alla efter något varmt både  inom-och utombords. Kul hade det varit!

Maria Mittjas, Harold Löwing, Jan Pärold, Jan Eriksson och Peter Lidbeck (26 november 2012)

Besökare som studerar Sven-Gösta Liljekvists samling Konst på frimärken.

Filatelist i köptagen vid vårt frimärksbord. Till slut tog hon hela lådan!

x

Leksand: Firande i kulturhuset

I Leksand firades Frimärkets Dag av Ovansiljans Filatelistförening. Lokalen var biblioteket i Leksands Kulturhus. Intresset var gott och det mesta positivt. Dock tyckte många att det skulle ha varit ett ljusare frimärksmotiv så att stämpeln hade synts bättre.

I Leksand firades Frimärkets Dag i Kulturhuset.

Utställning i  Leksand.

x

Skara: Lyckat Frimärkets Dag

Filatelistföreningen i Skara firade Frimärkets Dag i Julahuset, ett populärt varhus med mycket folk.
– Vi fick en bra plats i entrén och kunde räkna in många besökare, rapporterar Thomas Edström, som höll i trådarna.
De från Posten beställda FD-blocken med Operamotiv såldes slut under den första timman.
En balja med frimärksklipp lockade de unga besökarna. Föreningen kunde än en gång konstatera att intresset för motivstämplar numera avtagit. Från Skara postades enbart en handfull.
– Vi fick ett par nya medlemmar till vuxenklubben och lika många till den nybildade Skara Frimärksungdom, slutar Thomas Edström, nöjd med dagens arrangemang. (18 nov 2012)

Fredrik Lissborg och ytterligare  medlemmar var engagerade i Frimärkets Dag i Skara.

Baljan med frimärksklipp lockade de yngsta besökarna. Foto: Gösta Karlsson

x

Värnamo – får nya medlemmar

Värnamo Filatelistförening firade Frimärkets Dag på Kvantum i Värnamo. Flera medlemmar visade en utställning med vykort, frimärken och mycket annat. Intresset var stort och många stannade för att studera. En eller ett par av dem förväntas bli nya medlemmar.

Lennart Olofsson och Christer Jonasson hörde till medlemmar som hjälpte till.

Utställningen lockade.

Medlemmar på plats.

Spännande!

Frimärken studerades.

x

Östersund – positivt firande

Östersundsföreningen har sedan några år tillbaka anordnat Frimärkets Dag i samarbete med Länsmuseet Jamtli. I år prövades ett nytt koncept tillsammans med Länsbiblioteket.

Föreningen disponerade en central plats på det så kallade torget, i direkt anslutning till bibliotekets reception. Ett förhållandevis traditionsenligt och innehållsrikt program erbjöds besökarna och genom stöd från förbundet disponerades sammantaget 30 ramsidor för visning av ett urval ur medlemmarnas frimärks- och vykortsexponat.

Erfarenheterna av dagen var huvudsakligen positiva, såväl från föreningen, biblioteket som från besökarna. Inriktningen är att genomföra kommande FD på motsvarande sätt men i bibliotekets konferenslokal som möjliggör ett mer omfattande arrangemang. (24/11 2012)

Sten Wadensjö och Staffan Herlitz i samspråk med en potentiell föreningsmedlem. I bakgrunden samling kring plockbaljan. Foto: jan-Anders Jacobsson

”Postiljonerna” Lennart Eriksson och Örjan Löw sålde och stämplade.  Foto: Jan-Anders Jacobsson

x