Fann frimärke värt 2,2 miljoner

Det här är en berättelse om en fantastisk nyfunnen raritet och en historia som för miljontals filatelister runt om i världen enbart förblir en dröm. Det handlar om ett frimärke värt 2,3 miljoner kronor som ska säljas på auktion i Malmö nästa år.
En filatelist från Skandinavien lyckas köpa en stor helavärldensamling från ett europeiskt auktionshus med förhoppning om att hitta några frimärken som lämpar sig för hans egen samling.

Väl hemma sprider han ut samlingen på matrumsbordet och börjar kontrollera märkena och efter en stund hittar han ett märke som han inser kan vara sällsynt men som han också förstår kan vara manipulerat eller förfalskat.

Frimärket läggs åt sidan tillsammans med andra märken som han senare avser att undersöka närmre. Att få en ostörd stund med sin frimärkssamling är som bekant ibland svårt och mycket riktigt så blir han snart avbruten av andra göromål.

Samlingen blir liggande på bordet i ett par dagar tills hans fru tröttnar och kräver dess omedelbara avlägsnande. Albumet och de utvalda frimärkena blir snabbt nedlagda i en låda som ställs i en garderob och ett helt år går innan han minns märket och plockar fram det för att undersöka det.

Givetvis blir han förvånad men även skeptisk när han börjar inse att märket kan vara ett av de mest kända frimärkena i japansk filateli och bland de mest sällsynta utgåvorna i världen. Efter vissa betänkligheter skickar han iväg frimärket för ett expertutlåtande och otroligt nog kommer ett certifikat tillbaka som överträffar alla hans förväntningar.

Frimärket är legendariskt i Japan och kallas ”Tama 6 yo” (ägg-brun 6). Det är en 6 SEN från den klassiska ”Cherry Blossom” utgåvan 1875 i orangebrun färg med kontrollnummer 15 och stämplad med ett negativt kors, vilket användes i Tokyo.

Det finns bara sex tidigare kända märken och värdet i Michelkatalogen är motsvarande 2,3 miljoner kronor, i den japanska katalogen ännu lite mer. Kvalitén på märket är perfekt och anses av några japanska experter vara det bästa av de få som existerar.  Alla tidigare kända exemplar ägs av japanska storsamlare och under den kommande våren får ännu en samlare möjligheten att kröna sin samling med en sådan raritet.

Frimärket kommer att vara till försäljning på Postiljonens Jubileumsauktion nummer 200 den 28 april 2012 i Malmö. Auktionen kommer att hållas i samband med ”Malmö 2nd International Philatelic Summit” som är ett internationellt seminarium som behandlar utställningsfilateli.

Det ovanliga frimärket som nu säljs på auktion.

Posta en kommentar

En enda kommentar
 1. Larserik skriver:

  Det där känner jag igen, inte frimärket. – men beteendet
  för frimärksamlare. Man kan breda ut en massa frimärken
  på bordet och sitta och glo på dem halva natten. Till slut
  är man så trött på frimärken så man vill spy på eländet.
  Man vräker ner allt i en låda efter ett tag och det kan bli
  liggandes i flera år. Nu är det väl snart dags igen att
  breda ut frimärkena på bordet igen. Kanske att jag en dag hittar
  ett riktigt fynd
  Larserik

Drivs av Wordpress, av Cynatic