Examensarbete prisbelönat av Posten

Tomas Nilsson, 31, blev årets mottagare av Posten Frimärkens stipendium för utmärkt grafisk design och illustration. Han belönades för sitt examensarbete ”Betraktaren och objektet”, där han undersöker sin personliga relation till det konstnärliga skapandet.

– Jag blev både överraskad och glad över stipendiet! Det är en uppmuntran, ett bevis på att mitt arbete har gått fram och ger inspiration inför framtiden. Min vår har varit väldigt omtumlande då jag samtidigt som jag jobbade med examensarbetet blev far till en underbar liten dotter. Så arbetsmoral och struktur var väldigt viktigt, vilket också uppmärksammades i stipendiemotiveringen, säger han.
Tomas Nilssons examensarbete på Konstfack presenteras närmare här: www.betraktarenochobjektet.blogspot.se

Stipendiet på 10.000 kronor delades ut i samband med Konstfacks våravslutning. Juryn skriver i sin motivering att Tomas Nilsson ”med bestämda förhållningsregler för sig själv levt sitt eget utforskande av vad det kan innebära att illustrera och vara illustratör idag”. Ordförande i juryn är Stina Olofsdotter, designchef vid Posten Frimärken.

Det är fjärde året Posten Frimärkens stipendium till en Konstfackselev delas ut. Tidigare stipendiater är Samuel Fast (2010), Sepidar Hosseini (2011) och Emmelie Golabiewski (2012).

Tomas Nilsson är en av de sistaårselever som gått Konstfacks kurs i frimärksdesign. Kursen arrangeras i samarbete med Posten.

– Vi har genom vårt samarbete med Konstfack hittat flera illustratörer och formgivare till de senaste årens frimärken, säger Stina Olofsdotter.

För Tomas Nilsson blev frimärkskursen ett viktigt steg i den konstnärliga utvecklingen.

– Kursen var väldigt lärorik och inspirerande, och det var riktigt kul att få en inblick i processen från idé till färdigt frimärke. Här jobbade jag mer med färg är jag brukar och fick fram tydliga, humoristiska bilder. Under kursens gång kände jag en allt starkare tillit till mig själv och mina bilder, säger Tomas Nilsson.

Tomas Nilsson är årets mottagare av Posten Frimärkens stipendium till en Konstfackselev för utmärkt grafisk design och illustration. Foto: Thorsten Sandberg.

Posta en kommentar

2 kommentarer
 1. Staffan Karlsson skriver:

  Ja, det är ju trevligt att Posten Frimärken kan dela ut stipendier.
  Men att sätta av pengar till POSTMUSEUM så att man får en fungerande Webbplats, det går inte.
  Nuvarande webb är sedan 1996 och fungerar inte!

 2. Kjell Arvidsson skriver:

  Håller helt med dig Staffan

  Postens hemsida är så under all kritik att jag slutat använda den

  Att som nyfiken samlare av det moderna, att få veta lite vad som händer på Posten är inte lätt. Jag samlar inte frimärkena för utgivningen med ett nytt märke i veckan tilltalar inte mig.

  Att försöka få ett bättre svar från Kundtjänst är heller inte så lätt.
  Prenumerera istället på NyhetsPosten.

  Den ger mer

Drivs av Wordpress, av Cynatic