Erik Hamberg avtackad med unik gåva

Efter mer än två decennier som bibliotekarie och filateliexpert lämnar Erik Hamberg sitt uppdrag på Postmuseum. Han avtackades den 10 december av Postens frimärkschef Britt-Inger Hahne i samband med invigningen av Postmuseums helt nya utställning Skattkammaren om frimärken och filateli.

– Postmuseum är ett viktigt centrum för svensk filateli, men också en plats som betyder mycket för mig personligen. Hit kommer jag att återvända så ofta jag bara kan, sa Erik Hamberg när han avtackades av Britt-Inger Hahne.
Hon följde påpassligt upp med att citera en rad ur Eagles hit Hotel California ”You can check out anytime you like but you can never leave” och underströk hur mycket Erik Hamberg betytt för Posten och Postmuseum.

– Att utveckla och driva ett museum är ett lagarbete. Varje lag har sina stjärnor och med din kompetens inom filatelin och biblioteksområdet vågar jag nog säga att du är vår Zlatan!

Som avskedspresent fick Erik Hamberg en molett, överföringsrullen som förbinder frimärksgravyren med tryckcylindern. Gåvan är unik och delas mycket sällan ut.

Frimärksgravyrerna som präglats i moletten sammanfattar både Erik Hambergs tid på Postmuseum och de områden där han varit verksam. Gravyrerna har också en koppling till dagen för överlämnandet, Nobeldagen.
Motiven är litteraturpristagarna Pär Lagerkvist och Tomas Tranströmer. Frimärkena gavs ut 1990 och 2013, årtalen då Erik Hamberg anställdes på Postmuseum respektive lämnade museet.

Erik Hambergs sista stora uppdrag på Postmuseum var medverkan i uppbyggnaden av den nya basutställningen om frimärken där hans säkra blick för filateli och representativa frimärken var ovärderlig.

Denna av många efterlängtade utställning tar ett annorlunda och mer berättande grepp om frimärken för att locka in nya målgrupper i filatelins värld.

Thorsten Sandberg

131212_erik_hamberg_bi_hahne

Erik, 62 om en vecka, har nu slutat vid Postmuseum och avtackades av Britt-Inger Hahne.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic