En häftig hobby

Att samla frimärkshäften kan vara både roligt, utmanande och häftigt. Passa på och läs lite om riksföreningen Häftessamlarna och dess hemsida som är ett komplett uppslagsverk för dig som samlar häften.

Riksföreningen Häftessamlarna är en förening som vill stimulera den del av filatelin som går ut på att samla frimärkshäften. Vi är cirka 200 medlemmar. Eftersom medlemmarna är utspridda över hela Sverige har vi normalt ett möte på våren och ett möte på hösten. På dessa möte brukar vi ha auktion och föredrag.

En trippel med ryggtryck, cylindersiffra och kontrollnummer

Man kan samla häften på många olika sätt. Ett häfte kan ha olika markeringar i form av cylindersiffra, kontrollnummer och/eller ryggtryck. På en del häften finns ytterligare detaljer som kan skilja från häfte till häfte.

En del häften tillverkades för att säljas enbart i automater. Väljer man detta som samlarområde blir samlingen möjlig att få komplett med rimliga ekonomiska insatser om man hoppar över de allra dyraste objekten.

Handgjorda häften kostar ofta lite mer. Dessa tillverkades av de tryckta frimärksarken och häftades sedan till ett häfte. Detta gjordes till att början ute på de olika postkontoren. När volymerna ökade så började posten att tillverka häften i speciella häftesmaskiner. Dessa häften kallas posthäften.

År 2000 kom det första häftet med självhäftande frimärken. Detta medförde också att häfte levererades ovikt och mer liknar ett traditionellt häftesblock. Allt fler frimärken trycks i offset, vilket ger en billigare framställning, men kanske inte så detaljrika frimärken.

När man samlat de vanligaste häften som finns beskrivna i FACIT ökar aptiten och man söker efter en handbok. Det finns en sådan som ges ut av Atlas Häftes AB. Föreningen har dock genom åren byggt upp en egen hemsida som innehåller många bilder på varianter. När man studerat denna hemsida inser man att det blir en utmaning att skaffa en komplett samling av svenska häften, men det är en häftig utmaning!

Läs mer på vår hemsida.

www.häftessamlarna.se

Posta en kommentar