En fråga på Macau…

Vi har haft en tävling kring Macau.

Det var många som hade rätt svar Linköping och bland alla har vi lottat ut en trio som får frimärkspriser i sin brevlåda: Staffan Smedberg, Saltsjö-Boo, Tommy Samuelsson, Hökerum och Mats Ahlmark, Falkenberg.

Vi gratulerar trion och tackar alla som svarade. En ny tävling kommer snart.

Vi kan inte heller undanhålla Arne Svenssons kompletterande berättelse:

När jag och min vän privatdetektiven Ture Sventon på trettondagsaftonen vilade oss lite framför brasan i kakelugnen efter dagens ansträngande snöskottning resp. spaningsuppdrag råkade vi diskutera det där schweiziska märket med en röd boll på som Omar hade frankerat sitt vykort med.

Jag nämnde att Filatelistförbundet hade haft en tävling där det gällde att gissa från vilket land det var.

”Antar att alla filatelister vet att om det står HELVETIA på ett frimärke så är det från Schweiz och inte från något glödhett ställe,” anmärkte Sventon torrt.

”Naturligtvis,” genmälte jag, ”men förbundets listige kanslichef hade raderat bort texten, och då var det inte så enkelt längre.”

”Antagligen i Photoshop. Man kan aldrig lita på fotografier numera,” suckade Sventon.

”Kanske finns det en ny tävling att ta itu med?” föreslog jag.

Vi lämnade fåtöljerna och klickade på datorns SFF-ikon.

”Minsann,” utbrast jag. ”Vi har tur! Här finns en tävling om kaninens år”

”Kaniner är inte min starka sida,” muttrade Sventon. ”Det är mera stil på kameler.”

”Nå, Macao har i alla fall givit ut märken med kaniner,” konstaterade jag, ”och nu är frågan vilken svensk stad som har Macao som vänort!”

”Faller utanför mitt kompetensområde,” konstaterade Sventon torrt.

”Mitt också,” suckade jag.

”Nå,” sade Sventon sylvasst och gav mig en uppfordrande blick. ”Då får vi börja tänka!”

”Du börjar,” försökte jag.

”Vem annars?” undrade min vän stilla. ”Jag har faktiskt ett förslag!”

”Såå!” mumlade jag hoppfullt.

”Jo,” mässade Sventon, ”jag besökte för några år sedan Anders Ljungstedts Gymnasium i ett spaningsärende. Min nyfikenhet ledde till att jag fick veta att gymnasiet var uppkallat efter en viss Anders Ljungstedt som levde under senare delen av 1700-talet och fram till 1835. Han anställdes av Ostindiska Companiet och reste till Kina. När Companiet lades ner drev han affärsverksamhet på egen hand där borta. Han bosatte sig permanent i Macao, som då var en portugisisk koloni, och gjorde sig en förmögenhet. En del av förmögenheten donerade han till en skola i sin hemstad, och det är just Anders Ljungstedts Gymnasium idag. Dessutom skrev han en bok om Macaos historia, och han ligger begravd på protestantiska kyrkogården i Macao. Så jag tror,” triumferade Sventon, ”att vi definitivt har gåtans lösning inom räckhåll! Och det utan att blanda in en enda kanin!”

”Och?”

”Ljungstedt föddes i Linköping, och där finns också Anders Ljungstedts Gymnasium!”

”Så svaret skulle alltså vara Linköping?” tvekade jag.

”Om någon svensk stad skulle komma på tanken att vara vänort med Macao, så måste det vara Linköping.”

”Då kör vi på det?” föreslog jag.

”Tvivelsutan!”

En fråga på Macau

Inlagt tisdag 4 januari 2011

Snart börjar kaninens år och i går presenterade Macau flera frimärken med anknytning till just kaninens år.

Vår fråga denna gång är: vilken svensk stad har Macao som vänort?
Skicka svaret senast 9 januari 2011 till info@sff.nu. Vi lottar ut frimärkspriser bland de röstande och i första hand till dem som har rätt svar.

Posta en kommentar