Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid

Den här helgen skulle fotbollen ha dragit igång på allvar men det är på grund av risk för coronasmitta stopp för alla seniormatcher som dagens tilltänkta match Djurgården – Malmö FF med flera. Vi får nöja oss med en tillbakablick.

Vi vandrar nästan exakt 70 år tillbaka. VI hamnar på Roslagslägret 1950 som vi förmodar var ett scoutläger. Roslagen är ett kustområde i östra Uppland, lite norr om Stockholm.

1950 var det ett tydligen stort läger eftersom man hade en särskild bredvidstämpel och tryckte upp vykort. Ett av dem visar dåtidens ”Zlatan”, alltså Gunnar Nordahl.

På vykortet står det att Gunnar Nordahl ska komma nästa dag. Tydligen väntade avsändaren att posta kortet för på vysidan ser man Gunnar Nordahls namnteckning och dateringen 23/7. För den som samlar på vykort kring svensk fotbollshistoria är ett sådant här vykort av högsta tänkbara klass.

Så här står det bland annat om Gunnar på Wikipedia:
Född 19 oktober 1921 i Hörnefors i Västerbottens län, död 15 september 1995 i Alghero i Italien, var en svensk fotbollsspelare (centerforward) som år 1949 blev Sveriges första fotbollsproffs på hög nivå när han värvades till italienska AC Milan.
Nordahl blev dessförinnan fyrfaldig svensk mästare för IFK Norrköping och allsvensk skyttekung fyra gånger. Han spelade i det svenska landslag som tog guld vid OS i London 1948 och gjorde sammanlagt 43 mål på 33 landskamper. Som proffs i Italien blev svensken en av tidernas främsta målskyttar i Serie A vars skytteliga han vann fem gånger mellan 1950 och 1956.
Nordahl började sin fotbollsbana tillsammans med bröderna Bertil, Knut, Gösta och Göran i västerbottniska Hörnefors IF.

Om rubriken: Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid. Det är en härlig låt som bland annat finns på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3NPt7DVORug

Posta en kommentar

7 kommentarer
 1. Lasse P skriver:

  Fantastiskt. Mer av sådana kort. Tack

 2. Kent Jiresjö skriver:

  Med 43 mål på 33 matcher (1,3 mål per match) bör han vara en bättre målskytt än ovan nämnde Zlatan. Han kommer “bara” upp i 0,53 mål per match (62 mål på 116 matcher). Tänk på att Gunnar diskvalificerades från landslaget när han blev proffs. Sådana var reglerna då.

 3. Fotbollsprofessorn skriver:

  gärna lite kort från Sveriges framsida också 🙂

 4. Inlåst skriver:

  Jättetrevligt när man får hålla sig inne. Man läser mycket när man är i karantän o som jag plus 70.

 5. Bosse skriver:

  vi läser alltid det du skriver vykort o Nordahl blir vi bara så nostalgiska av. Kul för en annan som också är i karantän. Ser fram mot mer kring fotboll o vykort

 6. Sune skriver:

  kan behövas lite fotboll här när all sport ligger nere.gärna lite alfa-bilder också

 7. Lennart Larsson skriver:

  Varit samlare 60 år o synd att jag först som pensionär blivit intresserad av vykort. Gärna många sådana här o fotboll med Nordahl var underbart. Tack